İzmir’e araba ile 1 saat kadar mesafede bulunan Şirince köyü doğa sevenler, huzur arayanlar ve şehirden uzaklaşıp köy hayatını deneyimlemek isteyenler için adı üstünde şirin mi şirin bir köy. 1 tam gün içinde köyün her yerini gezmek, öğle yemeği yemek, 2 posta da kahve keyfi yapmak mümkün. Ama tabii 1 gece de konaklayıp sabahın erken saatlerini deneyimlemek ayrı bir keyif.
2012 senesinde Maya takvimine göre dünyanın sonunun geleceği, kıyametin kopacağı Aralık ayında Şirince köyü dünyaya ismini duyurdu. Sosyal medya çalkalandı, espriler havalarda uçuştu. Her konuya anında esprili cevaplar veren Zaytung kıyamet günü programını dahi yayınladı:
İşte “Kıyamet Turu”
9.00: Sabah 9’da kalkarak Şirince’nin meşhur Kıyamet Horozu’nu dinlemeye gidiyoruz. Asırlardır kıyamete karşı birebir geldiği bilinen horoz sesini duyduktan sonra, arzu eden konuklarımızla beraber 7000 USD karşılığında horoza dokunuyoruz. (Sadece horoz dinleme 2500 USD)
10:00: Köy içi “doomsday” turumuzda, muhtarlık binamızı, köy çeşmemizi ve şu an otel olarak kullanılmakta olan eski köy kahvemizi panoramik olarak görüyoruz. Köy çeşmesinden içilecek su ve kahve binasına giriş ücretlidir. (Kişi başı 3000 USD)
10:30 Kıyamet Kahvaltısı: Bir bardak çay, bir dilim beyaz peynir ve 3 adet zeytin’le yapılacak hafif bir kahvaltı. Kıyamet sonrasındaki kıt kaynaklar için hazırlık niteliğinde. Kişi başı fiks menü 800 USD…
12.00: Kıyamet tavlası. Köy meydanında bildiğin tavla oynuyoruz. Oyun başı 600 USD. 5 elin 3’ünü alan kazanır. Parayı kaybeden öder.
13.00: Köyümüzde ilk evi yaparak buraya yerleşimi başlatan Hamdi Şirinoğlu’nun evini ziyaret ederek, adeta kıyameti önceden sezmiş bu ermiş kişiye mumla adaklarımızı yapıyoruz. Kıyametin uğurlu rakamı olan 666 mumun hepsinin birden yakılması, yine bugüne özel olarak 666 USD…
14.00: Köyün çevresinde keyifli bir doğa yürüyüşü.(Yaklaşık 12 dakika, 1200 USD). Ardından köyün el yapımı ürünlerin satıldığı sosyete pazarında geçirilecek serbest zaman.
15.00: Tarla workshop’u. Bir elden girişerek öğlene dek mevcut mahsülü alıyor, ayıklıyor, paketleyerek akşam üstü gelecek toprak mahsülleri ofisi arabasına hazır ediyoruz. Toprakla yakınlaşarak üzerimizdeki negatif elektrikten arınacağımız bu tarla turu mecburi ve 5000 USD tutarında…
17.00: Kıyamet yürüyüşü. Tarladan köy merkezine kadar yarım saat geri yürüyerek günün yorgunluğunu ve stresini atıyoruz. Tracking programı olarak düşündüğümüz bu yürüyüşün sonunda köy çeşmesinden enfes gazap suyu içmeye hak kazanıyoruz. Bardağı 300 USD.
18.00: Kıyamet namazı. Cami tarifesi: Sahne önü 7000 USD, arka açık alan (ayakta) 5000 USD, hanımlar tribünü 4000 USD. Namaz sonrası imamla hatıra fotoğrafı 350 USD. Tüm katılımcılara bir adet tesbih hediye…
19.00-24.00: Serbest zaman. (Saat başı 100 USD)
El emeği göz nuru bebekler
St.John Kilisesi
Kilisenin önünde bulunan Meryem Ana heykeli bir havuzun ortasında yer alıyor. Heykelin arkasında bulunan çukura para atabilmenin uğur getirdiğine ve dileklerin gerçekleştiğine inanılıyor, ancak çok kolay görünse de çukura para denk gelmesi oldukça zor.
Şirince, şarapları ile meşhur. Birbirinden lezzetli meyveli şarapları mevcut. Almadan tadım yapıyorsunuz. Çok fazla çeşidi ardarda tatmamanızı tavsiye ederiz, çünkü tadı kaçıyor, esas tadını almamaya başlıyorsunuz. Karadut şarabı meşhur. 17 sene önce elde edilen karadutlardan üretiliyor. Açmadan 5 sene, açtıktan sonra 2 hafta içinde tüketilmesi öneriliyor. Diyabetik olan şarap severler için “yaban mersini şarabı” öneriliyor, ancak günde maksimum 2 bardak içmek kaydı ile.
Aziz Dimitrios Kilisesi
Kumda Kahve
Fincanda hazırlanmış soğuk kahveler kumlu masanıza geliyor, kahveler sıcak kum içersine yerleştiriliyor ve yavaş yavaş kaynatılıyor.
Kumda kaynamaya başlayan kahve
Şirince köylüsünden pazarlama taktikleri taktire değer.
2 dev papağan ile selfie çekimi de var, koca gagaları omzunuzda taşıyınca gözümü oyar mı, kulağımı koparır mı diye düşünmeden edemiyorsunuz.
Hayvansever esnaftan yüz bulan köpek.
Şirince köylüsünden dekoratif ataklar.
Restore edilmiş İlya Konak pansiyon.