Gemi Modelciliği – Metin Gürkan

metin-gurkan (2)

Arkas Deniz Tarihi Merkezinde, Gülcemal (1875), Şam (1884), Bezm-i Alem (1888), Cumhuriyet (1893), Tarz-ı Nevin (1903), Ankara (1927), Gülbeniz A (2011) maketlerinin altında adına rastladığım Metin Gürkan’ı İstanbul’daki atölyesinde ziyaret etme imkanı yakaladım.

gulcemal

Metin Gürkan, Gülcemal gemi maketinin arkasındaki isim. Gülcemal, Osmanlı bayrağını Amerika’ya ilk götüren gemi olarak Türk Sivil Denizcilik tarihindeki yerini alıyor. Cemal: Yüz ;  Gülcemal, gülyüzlü anlamına geliyor.

Güzel sanatlarda 2 sene, sonrası Kocaeli üniversitesi makine mühendisliği bölümü, ardından 27 sene bankacılık sektöründeki geçmişi içersinde paralelde gemi maketçiliği çalışmalarını yürütmüş.

Gemi modeli nasıl yapılır?

Gemi modeli yapmak için öncelikle planlara ihtiyaç vardır. En iyi gemi planları arşivleri National Maritime Museum-Londra’da bulunmaktadır. Gemi planları varsa kendi tersanesinden, tersanesinde yoksa National Maritime Museum’dan temin edilir. Gövde planı (lines plan) olmadan maket yapılamaz. Bu planlar ücretli olarak temin edilir.

metin-gurkan (1)

Gemi modellemesinde ne gibi malzemeler kullanılıyorsunuz?

Ticari gemilerde, ana gövdede ıhlamur ağacı, oyması kolay ve temizdir. Boya ve macunu güzel kabul eder. Yaşam mahalinde pleksiglas kullanılır. Autocad ile çizimleri yapılır, CNC tezgahta kestirilir. Nostaljik gemilerde ise ahşap kullanılır.

Ham malzemeleri yurtdışından getirtiyorum. Pleksiglas ve plastik döküm yerli imalatından hiç memnun değilim. Örneğin 1 mm kalınlık bulsanız bile plakada bu kalınlığı tutturamıyorsunuz…

Modelcilerin bir kısmı kit model kullanır. İspanya ve İtalya en büyük üreticileridir. Kit modeli 1 ayda toparlayabilirsiniz. Bunların Türkiye’de de distribütörlükleri bulunmaktadır.

Bir gemi modelinin el yapımım mı yoksa kit mi olduğu süslemelerinden ve üst donanımlarından anlaşılır. Modellerin bedeli düşüktür ve ölçeklerde büyük hataların yapıldığına şahit oldum diyor.

Bir geminin modelini yaparken paralelde başka gemiler yapmak doğru değil, konsantre olmak lazım.

Gemi modelciliği yarışmalarına da katılıyorum. Gemi modelciliği yarışma kurallarını NAVİGA koyuyor. Sadece %10 oranında hazır malzeme kullanılmasına izin veriliyor.

Metin Gürkan, nostaljik gemi yapmayı çok seviyor, bunların yapımı 6 ayı bulabiliyor. Gelecek hedefleri arasında “Kurtuluş” vapurunu yapmak var ama henüz planlarını bulamamış.

cumhuriyet

Cumhuriyet, 1893

Türkiye’de gemi modelciliği hangi seviyede?

Statik modelcilikte profesyonel, dinamik modelcilikte amatörüz. Gemi modelcileri ve gemi severler derneği ekolünden gelen maketçiler bilimsel anlamda iyi iş çıkarıyor. Orada fikir alışverişinde bulunuyor, uygulamalar üstünde tartışıyoruz.

Biraz da Ankara gemisinden bahsedelim…

Ankara gemisinin planlarını Rahmi Koç ile bulduk. Amerikan yapımı. Pearl Harbor’da Japon savaş uçakları Amerikan donanmasına ait 97 gemiden 96’sını batıyor, birisini batırmıyorlar, çünkü güvertesinde ve bordosunda haç işareti var. Geminin ismi Solace. Solace “telkin” anlamına geliyor…Evlatlarını kaybeden aileler biraraya gelip “Solace” derneğini kuruyorlar. Savaşa hayır kampanyası başlatıyorlar. Amerika gemiyi uzakdoğu ülkelerine satmak ister, sonuçta Türkiye’ye satılır. Türkiye’ye gelince adı Ankara olarak değişir ve iç-dış hatlarda yolcu vapuru olarak hizmet vermeye başlar. 80’li yıllarda artık verimini kaybetmeye başlar ve söküme gönderilir…

O yıllarda Haliç tersanesi içinde Çorlulu Ali Paşa camii imamı Makina ve Kimya endüstrisi kurumuna resmi mektup yazar, şadırvanın kurşununun eridiğini ve onarılması gerektiğini bildirir. Konudan İzmir Aliağa gemi söküm tesisleri haberdar olur ve “bizde bol kurşun var, Ankara gemisini sökerken bir kamarada karşılaştık” diye imama haber gönderir. Bu kurşun kaplı kamara Solace gemisinin “röntgen odası”dır…

metin-gurkan (3)

Metin Gürkan:  532 321 2756                 meting@superonline.com

Bu yazı İş dünyası- Business world içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

4 Responses to Gemi Modelciliği – Metin Gürkan

  1. Ahmet dedi ki:

    Telefonda görüşmüştük Türk model gemi kitleri ve fiyatlari hakkında bilgi edinebilir miyim. Sizde olan kitler hakkında da bilgi edinebilir miyim

    Beğen

  2. Mustafa Akyol dedi ki:

    Metin bey selamlar,
    Yaklaşık 6-7 ay önce yazmıştım Ve gemi modelciliğinde yeniydim.Olta sandalı yapıyordum.Şimdi amatörlüğü yada yamaklıkmı diyelim çıraklıkmı geride bıraktık.İsmek feshanede bitirdiğim Amerikan Constitution sergilendi.Onunla birlikte Metin Kıral hoca nın çizimi motor yat yaptım.Şu anda bir bodrum gulet bitti sadece vernik ve boyaması jkaldı.Astarlarını attım.Birde Gırgır yapıyorum onunda ağ mekanizması ve ırgatları yapılacak.Güverte merdivenler ve küpeşteler bitti.
    Bodrum gulet yalnız tam proje gulet değil.Direkler ve üst kamaralar değişik.Bodrum da kendim teknelerden görüntüledim.Tersanede Ilıca çıkışında ham gövdeden resimler aldım üst kamaraları kendim çizdim ve keseceğim.Yaklaşık 75cm bir gulet olacak.
    Fakat Trandhil hala bulamadım.Bodrumda da bir Aksona Mehmet in teknesi trandhil ama ondada posta ve gövdelere görüntü almam mümkün değil.Hala arıyorum.
    Bu arada 4mm 2mm ve 3mm kontralarda üretim sıkıntısı varmış her yerden kavak yada ithal kontra bulamıyorum.
    Sizin yayınlarda fazla bir değişiklik olmadı takip ediyorum.Tavsiyelerinizi beklerim.Saygılarımla
    Mustafa Akyol

    Beğen

  3. MUSTAFA AKYOL dedi ki:

    SAyın Metin bey,ben eski bir kolleksiyoncuyum.Emekli olduktan sonra kolleksiyon ahşap maket gemi fiyatları malum,merak saldım ve ISMEK kursuna katıldım.Şu an oğlumun okulu nedeni ile Istanbuldayım Aslen Muğlalıyım.Oğlum liseyi bitirince (2 sene kaldı)memlekete dönecem.odellerinizi gördüm başarılarınızın devamını diliyorum.Ben böyle gemi modelcisi herkes ile irtibat kurarak kendimi geliştirmek istiyorum.Sizede ondan yazdım.Şu anda balıkçı kayığı yapıyorum.Aslında gerçek bir bodrum tırandhil yapmak istiyorum Plan arıyorum.Yaklaşık 50cm olmalı yapacağım maket.Ayrıca omurga ve postalarda ıhlamur en uygun ağaçmıdır?Herkes farklı söylüyor.Kavak kesimi kolay ama tutkal ve japon kavak ağacını döndürüyor.Kavlatıyor.Kayın ise kıl testeresi ile kesimde düzgün olmuyor.
    Plaka halinde en uygun ağacı Istanbul da nerede bulabilirim.
    Yardımcı olursanız sevinirim.Bu arada Gemi modelcileri ve Gemi Severler Derneğine de formumu yollayacağım.
    Saygılarımla
    Mustafa Akyol

    musakyol48@gmail.com

    Beğen

  4. Ali Timucin dedi ki:

    Merhaba Metin Bey, sitenizi Yapı Kredi Bankacılık üssü Cihangir Başaran Bey’den aldım. Çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum. http://www.modelteknikleri.com internet sitemize sizleri davet etmek isterim. Kolaylıklar dilerim.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.