Balat

İstanbul’un yokuşları, eski evleri, tarihi dokusu ile önemli semtlerinden birisi olan Balat turistlerin ve fotoğrafseverlerin de ilgi odağı.

1985 yılında İstanbul’un UNESCO Dünya Kültür ve Doğa Mirasını Koruma Sözleşmesi‘ne dahil edilmesinden sonra yapılan ilk çalışma, Fener-Balat semtlerinin rehabilitasyon projesi oldu. 2003-2007 seneleri arasında Avrupa Birliği fonundan elde edilen kaynaklar ile birlikte Fener-Balat hattında seçilen evler rehabilitasyon projesi kapsamında restore edildi. Daha sonra birçok sorun, itiraz ve mahkemeler ile durduruldu.

Ancak bugün Balat’ın ara sokaklarında gezerken daha restore edilmeyi bekleyen ve ihtiyaç duyulan yüzlerce evin bulunduğu da gözlerden kaçmıyor. Özellikle boş evlerin durumu son derece tehlikeli ve çoğunun çevresinde herhangi bir koruyucu tedbir alınmadığı için her türlü kazaya açık bir konumda duruyor.

Olumsuz yönleri gözardı edildiğinde film setleri için, fotoğrafçılar için, eski binalara ve mimarlık tarihine  ilgi duyanlar için oldukça ilginç ve malzemesi bol bir semt Balat. Hala sokaklarında çocukların oynadığı, pencerelere çıkan hanımların birbirini çay davetlerine bağırarak çağırdığı, çamaşırların evler arasında asıldığı, balkonlarına çanak antenlerin monte edildiği mahalle hayatının yaşandığı alışıldık İstanbul hayatı dışında renkli bir yer.

 

 

balat (8)

balat (9)

balat (10)

balat (11)

balat (12)

balat (13)

balat (14)

balat (15)

balat (16)

balat (17)

balat (18)

balat (19)

balat (20)
balat (6)
balat (5)
balat (4)
balat (3)
balat (2)
balat (1)

Bu yazı Tasarım-Dekorasyon-Mimarlık-Design-Decoration-Architecture içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.