Sakıp Sabancı müzesinde yeni başlayan ve müzenin süresiz sergisi olacak “Bir Ülke Değişirken” sergisi Sakıp Sabancı’nın kendi koleksiyonundan derlenmiş.
Ülkenin resim sanatının başlangıç ve gelişme dönemine ait birbirinden güzel ve özel eserler ihtiva ediyor.
Osmanlı Döneminden Türkiye Cumhuriyetine uzanan modernleşme sürecini yansıtmakta.
Sergi alanında kullanılan renkler, eser seçkileri, prezentasyon şekli gayet hoş idi. Doğrusu sergiden pek te çıkasım gelmedi.
Günümüzün modern müzecilik anlayışında “audio” sistemi de çok yaygın olarak kullanılmakta.
Serginin yabancı kişiler tarafından da ziyaret edileceği düşünülürse audio sisteminin de getirilmesi iyi olabilirdi.
Ayrıca da genel kültür anlamında eserler hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olunması açısından da gerekli bir detay olduğunu düşünüyorum.
Sergi yeni başlamış olmasına rağmen müze dükkanında sergi ile ilgili ticari ürünlerin hazırlanmış olması da güzel tabii.
Sergi çıkışı o heves ile alışveriş yapmak, hediyelik almak keyifli oluyor.
Müzelerde pek te rastlanmamakla birlikte döneme ait fonda hafif bir müzik dinletilmesi de ortama hoşluk katabilirdi.
Tabloları aydınlatan aydınlatma elemanları çok başarılı değil…Tablolarda yansıma yapmakta…Daha profesyonel ürünler ile değiştirilmeleri doğru olabilir.
Şevket Dağ, II. Selim türbesi kapısı, 1909
http://www.turkishpaintings.com/index.php?p=37&l=1&modPainters_artistDetailID=457
Şehzade Abdülmecit efendi, Camii kapısı, 1901
Osman Hamdi Bey, Arzuhalci, tarihsiz
Resimdeki ışık-gölge oyunları, süjelerdeki detaylar ressamın ne kadar detaycı ve iyi bir gözlemci olduğunu gösteriyor.
Osman Hamdi Bey, Kokona Despina, 1906
Yüzdeki detayların kusursuzluğu dikkate değer…adeta fotoğrafa bakar gibi bir hava vermekte.
Halil Paşa, Pembeli Kadın portresi, 1904
Feyhaman Duran, Celaleddin Arif bey portresi, 1907
Osman Hamdi Bey, Beyaz vazoda çiçekler, tarihsiz
Hüseyin Zekai Paşa, Yıldız parlı, 1897
Hoca Ali Rıza, Yeşil Mescit, tarihsiz
Ahmet Ziya Akbulut, İstanbul, 1918
İbrahim Çallı, hamakta uzanmış kadın, 1912
Feyhaman Duran, Beyaz Kotra, 1966
Fikret Mualla, Sokak-Beyaz, 1957
Ali Avni Çelebi, Topkapı sarayı, tarihsiz
Hikmet Onat, Oturan kadın, 1928
Cevat Dereli, Mevleviler, tarihsiz
Süleyman Seyyid bey, Portakallı natürmort, 1904
Sakıp Sabancı Müzesi
http://muze.sabanciuniv.edu/sayfa/bir-ulke-degisirken-2