Masumiyet Müzesi


Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un 2008 yılında yayımlanan romanı “Masumiyet Müzesi”ni okuyanlar kitapla birlikte müzenin oluşturulmakta olduğu bilgisini okumuşlardı. Hatta kitabın sonunda kitapla birlikte gelindiği taktirde müzenin ücretsiz gezilebileceğine de yer verilmişti.
Aradan geçen 4,5 sene sonra 28 Nisan 2012 tarihinde Çukurcuma’da yer alan müze kapılarını ziyaretçilerine açtı…
Müze, romandan esinlenerek kurulan ilk müze olma özelliği taşıyor.
Müzeyi kitabı okuyarak gezdiğiniz taktirde romandaki tüm bölümlerde geçen kurguları ve eşyaları görebiliyor, gerçeklik ile hayal dünyası arasında gidip geliyorsunuz. Romanı mutlaka okumanız gerekmiyor elbette ama bana kalırsa verilen emeği değerlendirebilmek ve yansıtılmaya çalışılan duyguları yaşayabilmek için romanın okunmuş olması ziyaretinizi çok daha keyifli hale getirecektir.
Romanın yazılmaya başlandığı 1990 senesinden itibaren Orhan Pamuk müzede yer alan tüm eşyaları çevresinden, ailesinden, eskicilerden toplamaya başlamış. Orhan Pamuk’un 3 sene mimarlık okumuş olması, genç yaşlarında ressam olmak istemesi ve resme olan kabiliyeti müzenin ince elenmiş sık dokunmuş detaylarında kendisini hissettiriyor. Detaylar gerçekten müthiş, öyle ki romanın içindesiniz, orada bir ziyaretçi olduğunuzu unutuyor, 2 kişinin aşkına sessizce şahit olan ve içten yorum yapan izleyicilere dönüşüveriyorsunuz. Müzeden hiç çıkmak istemiyorsunuz, hatta kimse orada olmasın, siz tek başınıza bu an’ı yaşayın istiyorsunuz. Gerçekten roman mı yoksa gerçek miydi yazılanlar diye şüpheye düşüyorsunuz.
Bina 4 kattan oluşuyor, ilk katta romanın ana karakterlerinden birisi Füsun’un içtiği 4213 adet sıgaranın sergilendiği duvar benim için obsesif bir tutkunun en çarpıcı örneği…Aşkın en tutukulu zamanlarında sevdiğimizin birşeyini saklamaz mıydık? Hepimizin sakladığı birşeyi vardır…

Her bir sıgaranın üstünde içildiği tarih ve o sırada yaşanan duygu, söylenen bir cümle veya içinde bulunulan durum minik notlar halinde yazılmış…

1.kata çıktığınızda romanın bölümlerini kutucuklar içinde görebiliyorsunuz, her bir kutucuk duygu yüklü, roman bana bir kasvet ve acı duygusu vermişti, müze de aynı şekilde o melankoliyi, özlemi yaşıyorsunuz…Geçmişi yaşatmakta eşyaların ne kadar büyük bir rol oynadığını görüyorsunuz…Eşya ile bağ kurmayan kimse var mı hep merak ederim…Eşyasız evler bana çok ruhsuz gelir. Minimalist dekorasyonlar her ne kadar alanları büyütüp bir ferahlık duygusu verse de bana içsel bir boşluğu da yansıtır.

Müzeden genel bir görünüm

Füsun’un elbisesi ve eşyalarından bir seçki

Aşk acısının anatomik yerleşimi, detaylar müthiş, daha güzel anlatılabilir mi bilmiyorum…

Bu lavabo nedense o melankoliyi, içsel acıyı en iyi gösteren sunumlardan birisi gibi hissettirdi. Lavabonun eskiliği, arka fondan verilen su sesi, traş aletleri (dedemi anımsattı) açık bir ruj…


4.katta yer alan romanın ana karakteri Kemal Basmacı’nın bu odasını görünce kalbinize bir ağrı giriveriyor. Yapayalnız ölen kır saçlı yaşlı bir adam hayal ediverdim, içim acıdı…

4.katta sol duvarda yer alan romanın taslakları, müzenin oluşum sürecinde kutucuklara yerleştirilecek objelerin sunum eskizleri

Romanın ilk anda vuran açılış cümlesi…Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum…


Giriş katından eski bahçeye çıkınca şimdi kütüphaneye çevrilmiş alana giriyorsunuz. Orhan Pamuk’un tüm eserlerini farklı dillerde almak mümkün…


Galatasaray Lisesi’nin yanından yürümeye başlayıp Tantom Kaptan Camii’sini karşınıza aldığınızda .Camiinin sağındaki Çukurcuma caddesinde ilerleyince az ilerde sol tarafta Masumiyet Müzesi karşınıza çıkıyor. Tüm mahalleli müzeyi size tarif ediyor. Masumiyet Müzesi o alanları tekrar bir ilgi odağı haline getirecek…Yakında restorasyon çalışmaları ve tavan yapan bina fiyatlarını duyar oluruz.


Müzeyi gezdikten sonra geçmişi ile ilgili bilgileri, tüm oluşum sürecini derlediği güzel resimlerle dolu bir el kitabı niteliğindeki “şeylerin masumiyeti” adlı kitabını almadan çıkmayın…

Masumiyet Müzesi ile ilgili Orhan Pamuk’la yapılmış yerli ve yabancı basında yer almış bazı videolar:
5N1K programında Masumiyet Müzesi tüm detayları ile Orhan Pamuk tarafından anlatılıyor.

Conversations with History
An evening with Orhan Pamuk
Orhan Pamuk 2006 senesinde Nobel ödülünü alırken
Masumiyet Müzesi’nin web sitesi:
www.masumiyetmuzesi.org

Bu yazı Müze-Galeriler / Museums-Galleries içinde yayınlandı ve , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

2 Responses to Masumiyet Müzesi

  1. Geri bildirim: Sesli rehber eşliğinde Masumiyet Müzesi - İstanbul'un Ritmi

  2. rastgeleyengec dedi ki:

    Hayran kaldim fotograflara.Cok ilginctir ki bu kitabi kendim okumadim fakat esime aldim ingilizce cevirisini. Kitabin yarisinda askin cok agir bastigini ve ara verecegini soyledi. Turk kulturundeki gercek askin ne oldugunda bi haber 🙂 Istanbula ilk ziyaretimizde hemen Masumuiyet Muzesine’de bir gezi ayarliyorum ve kitabi da gitmeden okuyorum. Tesekkurler paylastigin icin..

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.