- Köpekler eğitilerek otistik çocuklara yardım için kullanılmaktadır:
Otistik çocuklar için günlük yaşam son derece korkutucu, bir sürü imajlar ve gürültüler ile dolu anlamsız bir karmaşa olarak algılanmaktadır. Otizmin kesin bir tedavisi yoktur ve çocuk ile birlikte tüm aile çok zor bir dönemden geçmektedir. Çocuk genelde kendi dünyasına kapanarak çevresi ile iletişimi kesmektedir. Otistik çocuk için eğitilmiş özel kopek bir rehber, hayata bağlanma kaynağı ve 24 saatlik gözlemci olmaktadır. Bu kopek ile birlikte aileler daha sık dışarı çıkabilmekte, günlük hayata daha çok karışabilmektedir.Bu konuda yurtdışında profesyonel köpek eğitimi veren kurumlar bulunmaktadır.
http://www.autismdogservices.ca/wp/
2. Köpekler fiziksel engelliler için bir yardımcı olarak eğitilmektedir.
Sandalyeye mahkum engellileri dolaşmaya çıkarmakta, evdeki kapıları açıp kapatmakta, giysilerini ve çoraplarını giyip çıkarmakta yardımcı olmakta, yatalak engellilerin yanında bekçilik yapıp ihtiyaçlarını aileye iletmekte, ihtiyaçlarını takip etmekte ve en önemlisi her zaman dost olmakta ve engelli kişilere büyük bir mutluluk kaynağı olmaktadırlar. Özellikle engelli küçük çocuklarda durumlarından dolayı utanç olabildiğinden dolayı zamanla bu duyguyu da yenmelerine yardımcı olup sosyalleşmelerine aracı olmaktadırlar. Ayrıca fiziksel egzersiz yapılması gerekliliği olan durumlarda kopek sahibini oyun oynamaya teşvik ederek çeşitli egzersizler yaptırmaktadır.
http://www.dogsforthedisabled.org/
3. Köpekler görme engelliler için eğitilmektedir.
Görme engellilerimiz için bir rehber olarak yetiştirilen köpekler kişileri istedikleri yere tehlikesiz olarak getirip götürmekte, ev işlerinde yardımcı rehber olmaktadırlar.
4. Köpekler duyma engelliler için eğitilmektedir.
5. Köpekler epilepsy hastaları için eğitilmektedir.
Bu hastalığa sahip insanlar epilepsy krizine girmeden once kopek bunu hissetmekte ve sahibini ve çevresindekileri uyarmaktadır. Bu sayede kişiye önceden müdahale edilebilmektedir.
6. Zihinsel hastalıklara sahip kişiler için köpekler
Zihinsel hastalığın durumuna ve derecesine gore özel olarak kopek eğitimi verilmektedir. Zihinsel hastalıklı kişilerde, intihar eğilimi gibi durumların köpekler ile kurulan bağ sayesinde önemli ölçüde engellendiği, kişinin hayatında kopek olması ve ona karşı duyduğu sorumluluk ile bunu aklından geçirse bile yapmadığı gözlemlenmiştir. Kişinin yalnızlık duygusunu engellemektedirler, doğa ile bağ kurmasına aracı olmaktadırlar,panic atakları önceden hissedip uyarı vermektedirler.Gerekli hallerde eczaneden ilaçlarını alıp getirmektedirler.
7. Duygusal destek veren köpekler
Engellilere veya yaşlı kişilere terapik destek veren eğitimli köpeklerdir.
Bu kişilerde zaman içersinde sağlık ile ilgili son derece önemli gelişmeler kaydedilmektedir:
- Düşük kolesterol
- Yüksek tansiyon hastalarının tansiyon dengelerinin sağlanması
- Stes seviyesinde düşüş
- Yalnızlık hissinin kaybolması
- Akıl sağlığında denge
- Sosyalleşme
- Egzersiz artışı
- Açık havada daha fazla zaman geirme
- Artan sosyalleşme
8. Arama kurtarma köpekleri
Doğal afetlerde görevlendirilmek üzere eğitilen, hayat kurtaran köpekler. Deprem, su baskınları, yangın gibi durumlarda insan kurtarma eğitimi gören bu köpekler tüm dünyada çok ulvi bir görev yapmaktadırlar.
9. Koruma köpekleri
Gerek özel alanlarda, gerek önemli kişilerin ev veya işyerlerinde koruma,bekçilik görevi için eğitilmiş köpeklerdir.
Sokak köpeklerimiz aslında tüm eğitimlere sevgi gördükleri taktirde büyük duyarlılık gösterecek varlıklardır. Hayvanlarımıza hiçbir zaman anlattığım bir gözden bakılmamaktadır. Sokaklarımızda bunca hayvan varken ve bunların bir kısmı bu eğitimlere gayet güzel cevap verebilecek ve “insanlara” yardımcı olabilecekken neden bunu değerlendirmeyelim?
Barınaklardaki köpeklere ayıracak bir alanınız var ise burada onlara güzel bir bölüm tahsis etmek ve algı ve eğitim kapasitelerine gore köpeklere burada eğitim vermek ve onları yukarıda anlattığım önemli görevlere getirmek üzere yetiştirmek eminim Belediyeler olarak çok büyük destek görmenizi sağlayacaktır. Çünkü toplumun engellilere yardım edecek projelere ihtiyacı vardır ve bu projeler maalesef çok yetersiz kalmaktadır.
Böyle bir oluşum ile hem sokak hayvanlarımıza daha iyi yaşam koşulları sağlayacağız, hem “bunca aç insan varken neden bunlara yardım edelim” mentalitesine verilecek çok güzel ve faydalı bir cevabımız olacaktır. Hem hayvanlarımıza hem insanlarımıza yardımımız dokunacaktır. İzmir, Türkiye’de bir ilk olacaktır.
Nasıl finans kaynağı sağlayabiliriz:
- Doğal Yaşam Parkında yer almasını düşündüğüm bu alana özel bir giriş ücreti alınabilir. İnsanların maddiyatını çok sarsmayacak cüzzi bir ücret olması gereklidir ki sürümden kaynak sağlanabilsin.
- Eğitimler belli zamanlarda halka açık yapılabilir. Belli kapasitede bir tribun yaratılması faydalı olabilir. Bu eğitimlerin seyir fiyatı daha yüksek olabilir.
- Sokak hayvanlarının bir bölümü çocuklara özel gösteriler yapmak üzere eğitilebilir, mini sirk projesi olarak adlandırabiliriz. Yine haftada 1 gün (Pazar günleri, babaların da gelebileceği günde) yapılacak bu gösteri panayır havasında olabilir, kurulacak büfeden veya mangallardan elde edilecek gelir, seyir geliri, kopek malzemesi satış geliri (stand açmak isteyen firmalar olursa alan-kira geliri), belediyemizin eğittiği köpeklerin satış geliri gibi.
- Misafirlere köpek okşama-köpek gezdirme-köpek yedirme faaliyetleri yapılabilir ve bunlardan 1 TL gibi uygun bir fiyat alınıp ayrıca besleme için mama satılabilir. Hem köpeklerimiz çok mutlu olur, hem ufak gelirler sağlarız.Hem de çocuklara kopek-hayvan sevgisi aşılarız. Varlıklı olmayan kişiler varsa onlara ayrı muamele gösterilmesi konusu da düşünülmelidir…
- Eğitimli köpeklerimizin engelli kişilere satışı. Bu satışla kalmaması ve takibi gereken bir konu olup kişilerin düzenli olarak ziyaret edilmesi ve hayvanın durumunun da takibi gereklidir. Bu gönüllüler vasıtası ile yapılabilir, belediyemizin satış sayısı arttıkça takibi zorlaşabilir. Herhangi bir zulm, işkence olayında hayvan derhal geri alınmalıdır. Kişiler ile özel yaptırım gücü olan sözleşmeler imzalanmalıdır. Oldukça detaylı bir konudur.
- Önce İzmir sonra proje geliştikçe tüm Türkiye’deki firmalara gidilerek prezantasyon yapılması ve maddi destek istenmesi, “bağış projesi”.
Normal koşullar altında tüm duyarlı firmaların ilgi göstereceği bir sosyal sorumluluk projesidir. Çünkü projenin hedefi hem sokak hayvanlarını eğitmek ve faydalı hale getirmek hem de insanlara büyük yardım sağlamaktır. Sadece sokak hayvanları olunca maalesef yeterince destek görülmemektedir, fakat burada insana yardım sözkonusudur.
Bu çalışma için web sitesi hazırlanması, özel sunum çalışmaları yapılması, gönüllüler ile yürütülmesi çok faydalı olacaktır. Site, sunum, faaliyetler gönüllülerin desteği ile yapılabilir. Böylece masraf kalemi olmaz.
- Zaman içersinde proje oturdukça ve ilgi arttıkça yurtdışında bu konular ile ilgili gruplar davet edilerek büyük çaplı gösteriler yapılabilir ve finans sağlanabilir.
- Köpek sahibi kişiler köpeklerini eğitmenlerimize teslim edip eğitim aldırabilirler, bu eğitimlerden gelir sağlanabilir.
- Eğitim dışı kalmış sokak hayvanlarımız rehabilitsyondan geçirilerek sahiplendirilebilir. Ufak eğitimlerden geçmiş hayvanlar ücretli, eğitim görmemiş hayvanlar ücretsiz sahiplendirilebilir. Sahiplendirme titizlikle yapılmalı, kopek dövüşlerinde kullanılmamasına azami dikkat edilmelidir.
- Köpek güzellik yarışmaları organize edilebilir. Hayvanların sahiplenilmiş sokak köpekleri olması koşulu getirilerek yarışmadan gelir sağlanabilir.
- Belediyesi Sokak Köpekleri fan kulübü kurulabilir ve bir takım online satışlardan ve ufak üyeliklerden gelir sağlanabilir.
Masraf kalemleri
1. Alanın yaratılması
2. Hayvanların bakımı ve tedavisi (İzmirdeki tüm veterinerler konu hakkında bilgilendirilerek nöbetçi-gönüllü veteriner olarak 1 sene boyunca tedavi desteği istenebilir, 1 sene sonra gelir durumuna gore konu tekrar gözden geçirilebilir)
3. Hayvanların eğitimi (Konu ile ilgili tecrübeli ve birikimli eğitmenler bulunmalıdır, ilk aşamada belki yurtdışından danışmanlık hizmeti alınarak burada eğitmenler yetiştirilebilir. Bu eğitmenler belediye bünyesine alınabilir veya serbest çalışabilir)
Proje aşamaları:
Proje, belediye bünyesinde ve önderliğinde yurtçapında hayvansever gruplar, veterinerler odası ile hayvan eğitmenleri katılımında geliştirilebilir, hep birlikte beyin fırtınaları yapılarak proje daha da geliştirilir ve ilerletilebilir. Yurtdışından da danışmaların ve bu tip projeler yapmış kişi veya kurumların katılımı faydalı olabilir.
Bu konuda da gönüllüler belediyeden gerekli desteği aldıkları taktirde her türlü yardımı yapmaya hazır olacaktır. Yemek konusu ilçelerdeki restoranların yemek artıklarının belediyenin tahsis edeceği bir toplama arabası ile toplanmasıyla sağlanabilir…Her gün tonlarca yemek artığı çöplere atılmaktadır. Halbuki bu artıkları toplayacak bir araç tahsis edilebilirse bu hayvanların aç kalması imkansızdır…
n yarasıdır. Biz hayvanseverler olarak birer ölüm kampı olarak görülmektedir. Genelde buraya getirilen köpekler zaman içersinde açlıktan, bakımsızlıktan,
Çok güzel fikirler var gerçekten keşke bir çok insan faydalanabilse
BeğenBeğen
güzel bir konuya değinmişiniz teşekürler
BeğenBeğen
teşekürler paylaşım için
BeğenBeğen