Avrupa Birliği Fonları ve STK’lar

11 Aralık Cumartesi günü Cevahir Kongre merkezinde bu yıl 4.cüsü düzenlenen ” Sivil Toplumla Diyalog” toplantısı gerçekleşti. Toplantı kapsamında STK’lar ile AB sürecindeki ilişkiler ve kendilerinden beklenenler paylaşıldı. Oldukça önemli bulduğum toplantıya ilgiyi yeterli göremedim hele ki “fon”lardan nasıl yararlanılabileceğinin bilgileri paylaşılırken.

Toplantı genelde maalesef artık alıştığımız üzere katılımcılardan bir veya birkaçının geç kalması sebebi ile yarım saat kadar geç başladı. ABGS genel sekreteti, AB Belçika dönem başkanlığı, AB Türkiye delegasyon başkanı, İBB başkanı ve devlet bakanı ve başmüzakereci yöneticilerinin yaptıkları açılış konuşması ile başlayan çalışma, yemek arasından sonra gerçekleşen ve toplantının en önemli bölümü olan çalışma grup toplantıları ile devam etti.

Bu gruplar:

1. AB Fonları ve STK’lar  2. Belediyeler ve AB   3. Vize: Sivil Toplum Diyaloğu önünde engel 4. Gençlik ve AB sürecimiz ,

şeklinde 4 ana gruptan oluştu.

1. grup çalışmalarını izlerken güzel bilgiler edinme imkanına da sahip olduk.

Devletimiz STK’ların Türkiye’nin tanıtımını en iyi şekilde yapmalarını ve bunun için de gerek kendi aralarında gerekse Avrupa’daki STK’lar ile işbirliği içinde olması gerektiğini belirtiyor. AB tarafından STK’ların kullanması için belli bir bütçe ayrılmış durumda.

2001-2007 döneminde fondan yararlanım aşağıdaki şekilde gerçekleşmiş:

Dernekler 375 proje ile %35

Odalar 294 proje ile %36

Vakıflar 169 sözleşme ile %20,6

Sendikalar 43 proje ile %7,5

Bu bütçeden Sivil Toplum Kuruluşları olarak pay alabilmek için daha önce üretilmemiş ve uygulanmamış, orijinal projeler üretilmesi gerekiyor. Bunların da AB kalite standartlarında hazırlanması bekleniyor.  Devlet STK’ların kullandığı fon miktarını yetersiz bularak, daha çok proje üretimi bekliyor ki fonlar artsın ve AB yolunda AB’ye örnek olunsun. Projelerde işbirliği içersindeki STK’lara özellikle önem veriliyor. Nasıl projeler beklendiği ve ne gibi standartlarda hazırlanması, yazılması gerektiği ise web sitelerinden takip edilebiliyor.

Peki “hibe başvurusu” nereye yapılır? Merkezi Finans ve İhale birimi tarafından takip edilen hibe başvurusu için aşağıdaki linklerin kullanılması yönünde bilgi verilmiştir:

www.mfib.gov.tr

www.cfcu.gov.tr

Hibe programları ile ilgili diğer bilgi alınabilecek siteler ise:

www.abgs.gov.tr

www.avrupa.info.tr

Modern ve çağdaş çalışmalar yapmak isteyen, yenilikleri takip eden ve proje üretmek isteyen tüm STK’ların düzenli takip etmesi gereken bu konu için herkesin web sitelerinden faydalanmasını öneririm.

Bu yazı STK - NGO içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.