Fütüristler geleceği tartışıyor

4 önemli fütürist geleceği geleceği tartışıyor:

Gerd Leonard http://www.futuristgerd.com

Duygusal bir iniş-çıkış dönemindeyiz. Normale geri döneceğimiz düşüncesinden uzaklaşmamız lazım. Geri dönmeyeceğiz. Corona öncesi zihin yapısına geri dönmek yapabileceğimiz en kötü şey olur. Bir yol ayrımımdayız, gelecekle ilgili kararlar verme aşamasındayız. Daha aydınlık mı daha karanlık bir gelecek mi? Nasıl ve ne zaman çalışıyoruz? Değişmesi gerekecek. Değişmesi gereken 4 ana başlığımız var. 1.Eşitsizlik 2. Kapitalizm 3. İklim krizi 4.Covid, gelecek dönemde geçmiş 100 seneye göre daha fazla değişimler yaşayacağız. İnsanlar, dünyamız, amacımız, bereketimiz, sürdürülebilir bir kapitalizm için gerekli unsurlar. Sadece teknoloji değil ama holistik amaçlar, döngüsel ekonomi, insan gelecek dönemin mottoları olacak. Toplumu insanlaştırmamız lazım. Bir insanlık rönesansı yaşanacak.

Anton Musgrave (Capetown/Güney Afrika) : http://www.futureworld.org

Bildiğimiz, alıştığımız dünya düzeni ile yeni dünya düzeni her alanda çatışmalara gidiyor, tüm kurallar değişiyor. Bu çatışma sürtüşme yaratıyor ve bu da ortaya hararet çıkarıyor. Eski dünya düzeninin yeniye geçerken beraberinde getirdiği miraslar yeni-farklı düşünmemizi ve iş hayatımızı tekrar kurmamızı engelliyor. Son 20 senede çok güç kazanmış şirketlerin güçlerini, geçerliliklerini kaybetmeye başladıklarını görüyoruz. Peki soru şu: Neden bu kadar hata yaptılar? Google’a baktığınızda çok güzel ve basit bir cevap var: Bu şirketler geleceği kaçırdılar. Peki yeni geleceği kaçırmamak için ne yapmalıyız? Bize hakim olan düşünce yapısı: Kariyer tecrübemiz, dünden kalan iş modelleri ve bunların bizi Covid ertesi yeni dünyaya taşıyacağını düşünüyoruz…Çok ilginçtir ki iş modellerinde hazırlanan 3-5-10 senelik öngörülere göre hareket etmekteyiz, kendi iş modelinizin ilk 10 öngörüsünü alt alta yazın, zihninizi 2030’a gönderin ve bu iş modelinin nasıl göründüğüne bir bakın…Sonra hala geçerliliğini koruyan 2020 öngörülerinize bakın, şok edici bir şekilde göreceksiniz ki 2020 öngörülerinizin 2030’da hiçbir yeri olmayacak.

Bir fütürist olarak size gerçekten ne diyebilirim? Durdurulamaz bir tsunami gibi iş modellerini ve iş dünyasını kasıp kavuran bu durumu anlamak lazım. Bu değişimler nelerle bağlanıyor, neleri birleştiriyor ve müşteriler açısından nasıl para kazanabiliriz, nasıl değerli oluruz ve geçerliliğimizi sürdürebiliriz? Bir fütürist kesinlikle geleceği öngörebildiğini söyleyemez, ancak geleceğin kuralları üzerine düşünebilmek adına düşünce şeklimizi nasıl değiştirebiliriz, beynimizi nasıl baştan programlayabiliriz?

Covid çatışmalardan bir tanesi oldu, diğerleri karbon enerjisinden yenilenebilir enerjiye geçiş, teknolojinin otomasyona geçişi gibi tüm değişimler bize düşünce şeklimizi mutlaka değiştirmemiz gerektiğine dair imada bulunmaktadır. Bugünün gözlüklerinden geleceğe bakmayı bırakmamız lazım. Kendimizi geleceğin içine koyarak buranın içeriği nedir? İş yapış şekli neye benzemektedir? Toplum ve teknoloji neye benziyor? Bu yeni piyasada kıt olan nedir, bereketli olan nedir? Müşteriler nelere para harcayacaklar, bunları anlamaya başladıktan sonra ideal iş modelimizi hayal etmeye başlayabiliriz. Bugünkü iş modeli bakışımızı tamamen sıfırlamamız gerektiğini hatırlayınız. 2030’un ideal iş modelini tasarlamaya başlayabiliriz. Bu senaryoda var olma hakkımızı nereden alıyoruz? Bize rehberlik eden amacımız nedir? Toplum başarımızı bizimle birlikte neden kutlamalı? Bunu başarılı bir şekilde yaptıktan sonra zihnimizi şimdiye geri getirebiliriz. Bireyler ve aileler olarak gelecek 5-10 senemizi tekrar hayal etmeliyiz. Geleceği oluşturan güçleri anlayıp geleceği tasarlayın, seçimlerinizi yapın. Yeni dünyada nereye gitmek istediğimizi bildikten sonra işimizle ilgili herşeyi değiştirebilir, yeniden tasarlayabiliriz. Gerçek şu ki gelecek 5-10 senede gerçekten neler olacağını bilmiyoruz, farklı olacağını biliyoruz. Hedefimize ulaşıp şaşırmayalım. Sizi ve ailelerinizi bu yeni ve heyecanlı hedefe götürecek yeni kararları almaya başlayın.

Geleceğe mutlaka yüreğinizi de katmalısınız. Sadece geleceği beyninizle anlamak bir işe yaramaz, yüreğinizi de kattığınız zaman fırsatları görebilirsiniz.

John Eyles (Yeni Zellanda) http://www.johneyles.com

Size “Oyun” dan ve geleceğimiz için “oyun”un öneminden bahsetmek isterim. Çocuklarla oynadık, bizleri bugünlere getirdiler. Oyun hatırına oyun. Tasarlanmış oyun değil, çocukken sahip olduğumuz tasarlanmamış oyun, bu bizi bugün bulunduğumuz yere getirdi. Hepimiz oyun sonucunda mutlu kazalar geçirdik. 100 sene önce farklı kurumlar vardı, farklı şekilde şeyler yapılmaktaydı, şimdiye doğuyoruz, şimdi sabitlenmiş bir durum değil, flaxible bir durum gelecek te öyle, oyun deyince keşfetmek, bazı şeyleri deneyimleme isteği. Bir arkadaşım mikroskop altında spermlerin nasıl yüzdüğünü gösterdi, 150 sene önce bunların düz yüzdüklerini zannederdik, şimdi ise oyun oynadıklarını görüyoruz, avantaj sağlamak için oynuyorlar, simetrik hale dönüşmek için asimetrik oluyorlar. İlerlemek için geriliyorlar ve geleceği yaratmak için geleceğe nasıl hareket edeceklerini öğreniyorlar.

Bu mutlu kazalar her yerde gerçekleşiyor. Wilhelm Roentgen (1895) katot ışınlı tarama tüpleri ile oynarken duvarda hafif bir gölge görür ve ışığı örtmek adına elini gölge üzerine koyunca elinin kemiklerini görür. Bu x-ray döneminin başlangıcıdır. Oyun bir aksiyon değildir, bir zihin yapısıdır. Çocuklar oyun oynadıklarında bir hata yaptıklarında veya birşeyi tutturamadıklarında ağlamaz, tekrar denerler, yani oyuna neşeyle devam ederler. Yetişkin olarak oyun oynamayı durdurmamız gerektiği öğretilir. Oyun oynamadığımız için yaşlanırız. Oyun eksiliğinden dolayı bilinmeyenin alanındaki var olan tüm olasılıkları kaçırırız, bilinmeyenin alanı bilinenin alanından çok daha fazladır. Mutlu kazalar sonucunda gerçekleşebilecek buluşları kaçırmaktayız. Oyuncu hissedebilmek için güvenli hissetmemiz lazım. Temel ihtiyaçlarımızın karşılanmış olması lazım. Dar bir görüş alanından geniş bir oyun alanına güvenli geçebilmek için kurumların gerekli alanları yaratmaları gerekmekte. Atılacak diğer adım ne gibi sonuçlar elde etmek için neler yapmalıyız? “Altın döneminde para kazanma yolu kürek satmaktır”

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos en iyi kararlarını amaçsız çıktığı yürüyüşlerinde verdiğini paylaşmıştır.

Müşterilerimle yaptığım en verimli toplantılardan birisinde çalışma arkadaşlarına çocuklarının hikayelerini anlattırdım. Kendi şirketlerinin, işlerinin gözünden çocuklarının ne yaptıklarını yorumlattığımda birden şoka giriyorlar, wow çocuklarıma asla fütürstler gözü ile bakmadım…Beni mesajım: Çocuklarınıza bakın, onları dinleyin, ne dediklerini ve istediklerini anlamaya çalışın ve bunları kendi işinize aktarın. Çünkü onlar kendi geleceklerini bizim gördüğümüz şeklide görmemekteler. Çocuklarla oyunlarınıza önem verin, ihtiyaçlarına iyi bakın, büyüleneceksiniz.

Kuantum fiziğinde bir şeyi izlemek o şeyi değiştirir. Derler ki bir konuya odaklanmak ve üzerinde konuşmak dahi konuya bakış açınızı değiştirecektir. Sizin dünyanızdaki gelecek ekip tartışması ertesi biraz farklılaşacaktır. Karalarınıza etki edecektir.

Liselotte Lygnso (Copenhagen/Denmark): http://www.futurenavigator.com

Covid insanları mevcut duruma tutunmak isteyenler ve geleceğe hazırlananalar olarak kutuplaştırması açısından çok faydalı oldu. Herkesi gelecekte görmek isteriz. Fırsatları görmek, fırsatların işimize etkisini anlamak lazım, bunun için de geleneksel yollara bakmak yerine yeni trendlerin işimizi nasıl etkileyeceğini analiz etmek, bizim dünyadaki rölümüzle nasıl trendin yakalanabileceğine bakmak lazım. 1.kural: Yerinizde donup kalmayın, geleceğin içine yürüyün ve heyecan duyun.

Fütürist olmanın en sevdiğim tarafı; olanlar iyi değil, olanlar kötü değil, olan her şey ne oluyorsa odur.

İlginç ve heyecanlı derseniz, fütüristler testini geçmiş olursunuz. Birçok haber dinliyoruz ve haberler genelde olumsuzluklara odaklanmakta, dolayısı ile kazanacağımız şeylere odaklanmaktansa kaybedeceğimiz şeylerden daha fazla korkmaktayız, dolayısı ile insanlar otomatik olarak korkutucu olana odaklanıyorlar. Bizim fütürist olarak rolümüz sizin gözlerinizi açmak, sizi geleceğe hazırlamak, mesela çok daha iyi bir kalite ile gelen DEEPFAKE’ler ile beni manipüle edebilir, sosyal medyada beni istediğiniz gibi konuşturabilirsiniz, markamı mahvedebilirsiniz, demokrasiyi mahvedebilir. Ancak bir fütürist olarak bunlara ilginç ve heyecanlı demelisiniz ve size buradan ne düşüyor ona bakmalısınız. Çin’den aplikasyonu indireyim, kullanmaya başlayayım ve geleceğimi nasıl etkilediğine bakayım. Mesela bu sabah Yeni Zellanda ile toplantım vardı, saat farkından dolayı çok erken kalkman gerekliydi, sonra fark ettim ki öğle vakti, saçım başım daha güzel olduğunda kendimi kaydedebilirim, bu yüzümü DEEPFAKE yüzüm olarak kullanabilirim. Tüm bu yeni teknolojiler birçok senaryoyu beraberinde getirmekte. Burada önemli olan donmuş moddan çıkıp aktif moda geçmek ve heyecan duymak. Bir süre önce bu tuzağa düştüm. 2025’e kadar birçok arama motoru “ses” ile çalışacak, artık google’u kullanmayacağız, dünyanın ses teknolojisine dönüşeceğini öngörüyoruz, size sürekli konuşan chatboxlar, Amazon dünyayı ele geçirebilir, batarya sorduğunda Amazon hemen sana ihtiyacını gönderecek çünkü ses sisteminden sorumlu olacaklar. Yine de kendinizi zorlayıp tüm bunlara ilginç ve heyecanlı diyebilmelisiniz. Okuma yazma bilmeyen birçok Hintli için bu chatbox olacak ve birden istedikleri her şeyi sorabilecekler ve güçlenecekler ve eğitime, üniversitelere ulaşabilecekler. Demokratikleşme açısından çok önemli. Gelecek birçok farklı geleceği ihtiva etmekte.

Herkes dışarıya, uçan arabalara teknolojik gelişmelere odaklanır oldu ama esas olan gelecek 10 senede ben nasıl güne başlayacağım, ailem ve işimle ilişkilerim nasıl olacak, bunların arasında insan gibi hissetmek nasıl olacak, odağımızı oraya çekmeliyiz. Bu sebeple beynimizin yanında kalbimizle ve midemizle de bunu test etmeliyiz.

İnsanlar aslında zaten geleceğin içinde bulunuyorlar, ancak daha ziyade korku geleceği içindeler. Bunu fırsat geleceğine çevirmemiz lazım.

Bu devirde bazı insanlar tamamen eve kapanırken bazı insanlar ise doğayı yeniden keşfetmekte, daha verimli olmakta. Geçenlerde yaptığımız bir work-shopta insanlardan daha fazlasını almayı değil en iyisini almayı çalıştık. Trendlere bakmanın haricinde aynı zamanda tabulara da bakıyoruz. Tabular genellikle bizi geri tutan şeyler.

Ayrı fikirler, hemfikir olmamak geleceğin anahtarıdır. Değişik senaryoların anahtarıdır. Sürekli perspektifinizi değiştirirsiniz. Çoğu iş kolunda hemfikir olmak çok önemli olabilir ancak belki de farklı fikirde olmamaya daha oyuncu bir hava ile yaklaşıp farklı bir perspektif olarak bakabiliriz.

Bu yazı Fütürizm _ Futurizm içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.