Kendimize Sorular / Logoterapi

Pandeminin kendimdeki en büyük izdüşümü sanırım hayatın hem anlamına hem de anlamsızlığına şahit olmak ve gelip geçiciliğini ilk defa gerçek anlamda idrak etmek oldu. 2020 senesine şaşırtıcı tecrübeler ile giriş yaparak deneyimlerimi bana zarar vermeyecek şekle çevirerek ve bunları daha anlamlı ve güzel sonuçlara dönüştürerek yaşamayı tercih etme ve pandeminin bunun üzerine tuzu biberi olması ile birlikte “logoterapi” ile tanışma kararı aldım.

Pandeminin en güzel sonuçlarından birisi online eğitim ile, seven ve karşı olan herkesin tanışması ve müthiş imkanlar yakalanması oldu. “karşımda olmak/ gelmek  zorundasın yoksa anlayamazsın” konsepti yerle bir oldu. Ön yargılar kırıldı. Artık her Salı akşamı logoterapinin engin denizinde hayatla ilgili sorular soracak ve gelişim yolunda yürümeye gayret edeceğiz…

Bir kalem ve kağıt alalım, hatta bir defter…Soruları yanıtlayalım…

Bu haftanın derin soruları:

Bugüne kadar yaşadığınız hayatınız bir film olsa ismi ne olurdu? 

90 yaşına geldiğinizde neyi yapmış olmak isterdiniz?

Öldüğünüz zaman nasıl anılmak istersiniz?

Ne için yaşıyorsunuz?

Ne için çalışıyorsunuz?

insanin-anlam-arayisi Yazılmış en önemli kitaplardan birisi olan “insanın anlam arayışı” hepimiz tarafından okunmalı ve içselleştirilmelidir. Tavsiye ederim. Hatta her alınan yaş ile birlikte her sene tekrar okunması gereken bir başucu eseridir.

4 sene Auschwitz toplama kampında yaşayan, burada tüm ailesini kaybeden ve bu deneyimi atlatabilen logoterapinin kurucusu Avusturya asıllı nörolog ve psikolog Dr. Viktor Emil Frankl bu kitabında şu sorulara cevap arar ve cevap verir:

Anlamın insan yaşamındaki önemi nedir?

Değiştirilemez bir kader durumunda nasıl bir insanlık zaferi yaratabilirim?

Hepimiz bir gün öleceğiz, öyleyse nasıl yaşamam gerekir?

Koşullardan bağımsız bir yaşamda bizi en çok ne motive eder?

İnsan insanlığını her koşulda koruyabilir mi?

Anlam Arayışı yolunda dönemin değerli felsefecilerinin, düşünürlerinin söylediği sözlere kulak verince bu arayışın insanın varoluşundan bugüne devam ettiğini görebiliriz:

  • Yaşamak için bir nedeni olan herkes, her sıkıntının üstesinden gelebilir. – Friedrich Nietzsche.
  • Mesele, yaşamdan ne beklediğimiz değil, yaşamın bizden ne beklediğidir. Viktor Frankl
  • Ben yapmasam kim yapacak, Eğer şimdi yapmasam, ne zaman yapacağım. Ben bunları sadece kendim için yapacaksam ben kimim”.   Hillel

İçinde bulunduğun durumun sana çağrısı nedir? Senin sorumluluğun nedir? Hayat senden sorumlu olarak ne bekliyor? 

Bu yazı Psikoloji / Psychology içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.