Başarılı bir blog yazarı olmak için neler gerekir? Blog yazmanın kariyerinize etkileri ne olabilir? Kendi deneyimlerimden ve çeşitli profesyonellerin hemfikir kaldığım yazılarından derlediğim maddeleri ben de yazıya dökme kararı aldım, işte başlıyoruz…
Henüz yeni keşfettiğim, tek kelime ile bir bilgi hazinesi olan başarılı iş kadını, girişimci, anne ve blogger olan Penelope Trunk ‘ın önerilerinden başlıyorum…
1. Konularınızı dikkatle seçin ve amacınızı belirleyin. En ilgi çeken blogların belli bir çizgisi ve odaklandığı bir konusu vardır. Önce dünya işlerine değinip sonra özel hayatınıza girmemelisiniz. İstikrarlı ilerlemelisiniz.
2. Blogunuza linkler verin. Link vermeniz o kişi, kurum, yazı veya videoyu beğendiğiniz anlamına gelir. Ayrıca yazdığınız konu ile ilgili araştırma yapmış olduğunuzu, fikir ve görüşlerinizin bir takım dayanaklar ile beslendiğini gösterir.
Sadece kendiniz ile ilgili yazıyorsanız link vermek pek te gerekli olmayacaktır, sonuçta kendinizi kendiniz tanırsınız. Ancak yazılarınız arasında link verebilirsiniz.
3. Blogunuzun arama motorlarında çıkması için “tag” dediğimiz “anahtar kelime”leri mutlaka yazınıza eklemelisiniz. Böylece yazınıza daha çabuk ulaşılmasını sağlarsınız.
4. İyi bir kariyer için blog yazmak “gerekli” bir unsur
Türkiye’de blog yazma konusu henüz yurtdışındaki kadar gelişmiş olmamakla beraber sürekli ilerlemekte. Hürriyet gazetesinin blogculara yönelik sitesi “Bumerang” bu sektördeki gelişmeleri yakından takip ediyor ve ödüllendiriyor.
Blog yazımı henüz kariyerinizi belirleyici bir unsur haline de gelmiş değil, ama farklı kariyer imkanları sağlaması açısından yaratıcı bir adım. Kaleminiz kuvvetli, blogunuz ilgi çekici içeriklere sahipse beklenmedik yeni fırsatlar kapınızı çalabilir.
Blog yazmak kariyeriniz için iyi bir adım. İyi düzenlenmiş bir blog sizi alanınızda daha farklı bir yere taşıyacaktır.
Daha görünür olan, ünü olan ve birşeyi savunan kişiler görünmez kişilere tercih edilir demiş marka danışmanı Catherine Kaputa.
5. İmla hatalarına fazla takılmayın. Elbette dikkatli yazın, bilmediğiniz kelimelerin doğru yazımlarını internetten kontrol edin ama bunu çok dert etmeyin.
6. Ana amacınız para kazanmak olmasın. Bu nasılsa hemen olmayacak. Realistik olun.
Bloglarından ciddi gelir sağlayan 40 blog yazarı ile görüşen Stephane Granier, başarılarının ardındaki sırları sormuş ve hiç kimse başarının ardındaki sırrı para olarak tanımlamamış. Hayatlarında önem verdikleri şeyler, etkileşimler, bağlantılar, dostluklar ve kurdukları yeni bağlantılar başarı olarak tanımladıkları unsurlar olmuş.
7. Samimi ve içten olun. Başlıca amacınız beğenilmek olmasın. İçinizden gelerek kalbinizi ortaya koyarak yazdığınız bloglar genellikle en başarılı olanlar olur.
Türkiye’de buna en iyi örnek bana kalırsa Pucca Günlük . Esprili, dobra ve keyifli yazı stili ile Selen Işık blogu sayesinde 3 kitap çıkardı, 2 sene boyunca Milliyet gazetesine köşe yazarlığı yaptı.
8. İkinci bir blog açmayın. Birden fazla blog açtığınız zaman odaklanmakta zorluk çekebilir, dağılabilirsiniz. Blogunuzun hedefini doğru belirledikten sonra ikinci bir bloga gerek olmayacaktır.
9. Blogunuzu kendi isminiz ile yazın, takma isim kullanmayın. Neden mi?
*Blogunuz çok popüler olabilir. Bu durumda büyük yayın organları sizinle iletişime geçmek isteyebilir ve kim olduğunuz bilinmeyince size ulaşılıncaya kadar zaman geçer. Bunun haricinde basın yayın anonim isimlerle anlaşma yapmaz, herkesin kimliğinin ortada olması gerekir. Ayrıca yeni insanlarla tanışma, gerçek bağlantılar kurmanızı anonim kalma tercihiniz engelleyecektir.
10. Blogunuzda görsel ve işitsel malzeme kullanmak sadece yazı okumaktan sıkılan ve konsantrasyon problemi olan takipçileriniz için faydalı bir araç olacaktır. Kendim sadece yazı içeren bloglardan genelde sıkıldığım ve görsellikle yazıları bütünleştirdiğim için bu maddenin de önemli olduğu düşüncesindeyim. Yazdığınız konu ile kendiniz fotoğraf çekerseniz kendinize yeni bir ilgi alanı da yaratmış olursunuz. Fotoğraf çekme yeteneğiniz yoksa internetten konuyla ilgili fotoğraf temin edebilirsiniz.
11. Belli bir konuda blog yazarken konu ile ilgili uzman kişilerden görüş almak ta alternatif bir iletişim aracıdır. Yeni kişiler ile tanışırsınız, bilgi edinirsiniz, bilgi paylaşırsınız, işbirliği alternatifleri doğabilir, beklenmedik dostluklar kurulabilir. Bu da aklınızın bir köşesinde bulunsun. Kendinizi konunuzun gazetecisi gibi düşünebilirsiniz.
12. Yazılarınızı kategorilere ayırmak blog okurlarının istedikleri içeriklere daha çabuk ulaşmalarını sağlar.
* Blog yazmak sosyal çevrenizi genişletir.
Blog yazan kişi kendisini dünyaya açar, ilgi çekici ve katılımcı olarak algılanır diyor Catherine Kaputa.
* Blog yazmak sizin için iyi bir çalışmadır:
Blogunuzun ilgi çekici bir hale gelmesi ve takip edilmeye başlanması için öncelikle hergün düzenli olarak yazı yazmalısınız. İlerleyen aylarda gün aşırı daha sonraki süreçlerde haftalık veya canınız ne zaman isterse şeklinde süreçlerden geçeceksiniz.
Yazı yazarken araştırma yapan kişilerdenseniz kendiniz de sürekli yeni şeyler öğrenirsiniz. Alanınızda ciddi bir birikime sahip olabilir, bir süre sonra gerçekten konunuzda otoritelerden biri durumuna gelebilirsiniz.
* Blog yazmak yeni fırsatlar yaratır:
Yeni bir marka yaratmak, kariyer değiştirmek, işinizi geliştirmek yazacağınız blog sayesinde daha kolay bir hale gelebilir.
Google search ile blogunuz sayesinde görünür olursunuz, iş verenler, verdiğiniz hizmeti arayanlar sizi daha kolay bulabilir, yazılarınız hakkınızda fikirler verir. Özellikle artık işverenler işe alım yapmadan önce internette işe alacağı kişi hakkında araştırma yapmakta ve fikir edinmektedir. Dolayısı ile blogunuzun içeriği bu durumda büyük önem taşır.
Ulaşılabilir, kolay bulunabilir olmak yepyeni iş bağlantıları sağlamanıza sebep olabilir.
* Blog yazmak dünyaya katkıda bulunmanızı sağlar:
Blog yazarak bilgilerinizi, düşüncelerinizi başkaları ile paylaşırsınız. Blogunuzun içeriğine göre bilgi verebilir, yol gösterebilir, fikir verebilir, insanlara ilham kaynağı olabilirsiniz. Yaşadığınız deneyimleri paylaşmak sizinle aynı durumları yaşamış olanlar için bir başvuru mecrası yaratmak olur.
Time dergisinin 2012’nin en başarılı bloglarını detaylı bir biçimde kaleme aldığı yazısını fikir edinmek ve vizyonunuzu geliştirmek için mutlaka okuyun!