General Yazgan sokak üzerinde konumlanmış, Kamondo ailesi tarafından yaptırılmış hazineye ait 140 yıllık tarihi eser bina 27 sene boş kaldıktan sonra Dikon Mimarlık ofisi sahibi mimar Sedat Aklan tarafından 5 senelik restorasyon çalışması sonunda 2012 senesinde Adahan Istanbul ismi ile otel olarak hizmete girdi.
4 katlı ve 47 odalı otelde 4 adet toplantı salonu (bunların ikisi, içinde banyosu ve küçük mutfak ünitesi olan sanatçı ve araştırmacı stüdyosu olarak tasarlandı. Bu birimlerde isteyenler, otel servisinin tümünden yararlanarak konaklayabilir ve çalışmalarını sürdürebilirler), kütüphane, kahve barı, restoran ve tiyatro gösterileri ile özel davetlerin yapıldığı bir mahzen alanı bulunuyor.
Otele girişte ve tüm gezim boyunca dikkatimi çeken özellik başta hoş ve hafif bir kokunun tüm otelde ve odalarda kendisini hissettirmesi. Bu özellik güzel bir etki bırakıyor…
Orijinal olarak ortaya çıkarılmış mermer zemin, mermer merdivenler, orijinal olarak bırakılmış duvarlar ve tavan dekorları, ham bırakılmış mobilya ile doğramalar, sade aydınlatmalar ilk anda göze çarpan detaylar. İhtiyaçtan fazla hiçbir dekoratif öğeye rastlamak mümkün değil. Resim, aksesuar,halı gibi dekoratif objeler yok denecek kadar az. Sade ama fonksiyonel, ferah ve zarif bir dekorasyon hakim.
Mimar Sedat Aklan ile keyifli bir sohbet eşliğinde otel hakkında geniş bilgi edindik.
“Mekanın niteliğini insanlar talep ediyor. Mekan sizi rahat veya rahatsız hissettirebilir. İnsanları rahatsız etmeden, şaşıracakları ama keyif alacakları mekanlar tasarlamalı…Mekan tasarımı dünya görüşünüzü aktarır. Son dokunuşları yaparken doğru seçimi yapmalısınız. Mesajınızı alanlar ve almayanlar olacaktır. Mesajınızın doğru yere gitmesi için gelen insanların donanımlı olması da şarttır tabii” diyor.
Yapı, tuğla yığma bina, zemin volta döşeme. Restorasyona başladıklarında öncelikle dönemin mimari malzemelerini incelemiş, ona göre projelendirmeyi gerçekleştirmişler.
Duvar kalınlıkları 40 ile 60 cm arasında değişkenlik göstermekte.
Mermer zemin üstünde farklı döşemeler mevcutmuş, merdiven kat kotları takip edilerek esas mermer ortaya çıkarılmış.
Toplantı odası gibi bazı mekanlarda görülen freskoların üzerinde 7-8 kat boya bulunuyormuş. Bunlar hafif buhar verilerek tek tek soyulmuş ve orijinal freskolar ortaya çıkarılmış.
Binada çimento kullanılmamış, kireç harç ve kireçli boya kullanılmış. Kireçli boya içinde ihtiva ettiği kalsiyum kristalleri sebebi ile ışığı yansıttığı için derinlik hissi vermekte olduğundan otel müşterilerinin dikkatini çekmekteymiş.
Tavan yüksekliğinden hiçbir şey kaybetmemek adına havalandırma sistemi otel içinde bulunan 4 adet şaft ile çözülmüş.
En üst kata çıkan merdivenler yokmuş. Orijinal merdivenlere sadık kalmak adına diğer katlardaki merdivenlerden profiller çıkarılmış, Marmara ocağında bir usta bulunmuş ve merdivenlerin taslakları kestirilmiş. Sonradan da son haline getirilmiş. 180 cm uzunluğundaki basamakların tanesi 280 kg ve 40 cmlik bölümü duvar içinde konsol olarak çalışmakta.
Sedat bey yatak seçiminin de otelin önemli unsurlarından birisi olduğunu, konfora dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, hava sirkülasyonu bulunan özel olarak seçtiği doğal malzemelerden yaylı yatak yaptırdığını belirtti. Gelen müşterilerden çok olumlu geri bildirimler aldıklarını hatta bazılarının yatak satın almak ve bu markayı getirtmek istediklerini belirtti.
Otelin zemini genel olarak mermer yanında Montreal’den getirtilmiş masif ahşap. Verniksiz. Banyo zeminleri ise yerden ısıtmalı taş.
Odalarda halı kullanımının doğru olmadığını, insanların halıya basmaktan hoşlanmadıklarını çoğunlukla “pis” olabileceği düşüncesinde olduklarını gözlemlediğinden hiçbir odada halı bulunmadığını ifade ediyor.
Nevresimler ve havlular beyazlatılmamış, boyanmamış pamuk.
Abajurların ahşabı yakılmak üzere soba önünden atölyelerden kurtarılmış, tornaya götürülmüş ahşap. Abajurlar ise el yapımı Hint kağıdı.
4 kat boyunca inen aydınlatma el yapımı. 960 adet kağıt başlıklı 1 wattlık aydınlatmadan oluşuyor. Merdiven boşluğundaki hava sirkülasyonu sebebi ile aydınlatma zarif bir biçimde hareket ediyor.
Toplantı odası 15 kişilik. Fakat geniş bir alanda yer aldığı için bu sayı rahatlıkla arttırılabiliyor.
Toplantı odası önünde yer alan kahve barı hem otel müşterilerine hem de toplantı yapan firmalara yönelik tasarlanmış.
Kütüphanede İstanbul ve dekorasyona dair birçok kitap ve dergi bulunuyor. Turist müşterileri şehri gezmeden önce burada bir ön çalışma yapma imkanı bulabiliyorlar.
Otelde ayrıca Van ilinden getirtilen el emeği göz nuru halı ve kilimler meraklılarına satışa sunuluyor.
Geniş ve uzun koridorlardan odalara dağılıyoruz…Koridorlardaki sadelik ve boşluk dikkat çekici…Duvarlar zaman zaman gerçekleşen sergiler için kullanılıyor. Sergilerden zaman içinde toplanacak eserler ile duvarlar süslenecek.
Otelin en büyük odalarından birisini ziyaret ediyoruz. Daire büyüklüğündeki oda geniş aileler, rahatlık arayan iş adamları için ideal.
Oda salon alanı
Farklı banyo tasarımlarından bir örnek
Eski kapıların yatak başı olarak değerlendirildiği bir yatak örneği
Orijinal tavanın restorasyon sonucu olduğu gibi ortaya çıkarıldığı en güzel odalardan bir tanesi
Otelin en üst katında Cachi restoran bulunuyor. Burası sıcacık, ev havasında döşenmiş hem otel müşterileri hem de dışarıdan gelen misafirlere açık bir lokanta/bar. Açık terasından yaz aylarında Haliç manzarasını seyretmeniz mümkün. Yemekler otelde günlük yapılıyor, dışarıdan hiçbir şey alınmıyor. Dondurulmuş gıda kullanılmıyor. Öğle yemeklerinde dışarıdan birçok müşteri geliyor, fiyatlar makul ve bütçelere göre farklı menü paketleri bulabilmek mümkün.
Otelde yemekten, temizlik ürünlerine kullanılan herşey organik, dolayısı ile Greenstar yani Yeşil Yıldız belgesine sahip! Çevreye duyarlılığın son yıllarda gittikçe önem kazanması, Kültür ve Turizm bakanlığının bu konuda yaptığı bir araştırma ile turistlerin bu konuya duyarlı tesislerde kalmak istemelerine dikkat çekmesi bu oteli bu ihtiyaca cevap veren tarihi ve güzel bir tesis haline getiriyor.
Çatıda konumlanmış güneş toplayıcıları ile otelin sıcak su ihtiyacı karşılanıyor. Yağmur suyu toplayıcıları ile mekanik ve kimyasal temizlikten geçirilen yağmur suyu temiz su olarak kullanılıyor ve bu sayede dıştan temiz su kullanımı en aza indirgenmiş oluyor.
Odalarda kullanılan perde ve nevresimler koton, hiçbir sentetik malzeme kullanılmamış. Mobilyalar masif ahşap ve hiçbir kaplama veya cila yok.
Lokanta barından bir görünüm
Otelin altındaki tiyatro-parti alanına iniyoruz. Şu anda burada The Club ismindeki tiyatro grubunun gösterileri sergileniyor. Linkten gösterileri takip edebilirsiniz.
Adahan Istanbul
Asmalı Mescit mahallesi, General Yazgan sokak, No: 14 Beyoğlu
T: 212 243 8581
- 29.05.2023 tarihli güncelleme: Otel farklı bir gruba satılarak Adahan Decamondo Pera olarak restore edilerek hizmete açıldı.
Sedat hocam bu bina ancak bu kadar güzel ortaya çıkarılırdı tebrikler bütün detayları tek tek inceledim ve hayran kaldım ellerine sağlık sevgiler görüşmek üzere Alp Ülgür
BeğenBeğen