Linkedin kullanıcısı olmak

5 Aralık tarihinde Renkli Kampüs programında Linkedin iş geliştirme ve kurumsal ilişkiler müdürü Meryem Adak’ı konuşmacımız olarak ağırladık.

meryem.adak linkedin

Linkedin nasıl kullanılır? Etkili bir profil için ne gibi noktalara dikkat etmek gerektiğine dair bilgiler aldık.

Öncelikle profilde sorulan soruların ne kadar fazlasına cevap verirseniz profiliniz o kadar mükemmeliğe ulaşır. Sağ üst köşedeki “profile strenght” başlığı altında profilinizin mükemmellik derecesi görülebilir.

Profil resmi: İngilizcesi coorporate headshot olan profil resmi aslında önemli.

Nasıl görünmek istiyorsunuz? Hedef kitleniz kimdir? Kişiliğiniz nasıldır? Bunların hepsini resimde yansıtabilmek üzere yurtdışında sadece profil resmi çeken firmalar bulunmaktadır. Bu firmalar sizden tüm bu bilgileri alarak size özel pozunuzu yaratıp resminizi çekmektedir. Türkiye’de ise bu konuya çok ta önem verilmemekte her türlü profil resmine rastlayabilmekteyiz. Oysaki facebook, selfie, güneş gözlüklü, şapkalı profil resimleri uygun görülmemektedir. Meslek profilimiz ile özel yaşamımızı ayırmamız gerekmektedir.

İsmin altında geçen “your professional outline” başlığı çok önemli olup ne olduğumuzu, ne yaptığımızı net belirtmelidir.

KEYWORDS1

Anahtar kelimeler (keywords)  İsmin alt başlığına veya summary dediğimiz kısa özet kısmına anahtar kelimelerimizi girebiliriz. Profilimizin bulunması bu kelimelerin varlığı ile kolaylaşmaktadır.

elevator-speech-linkedin

Asansör konuşması (elevator speech): Profilinize 3 dakikalık kendinizi tanıtan özet bir video eklenmesi de çok etkili olabilmektedir.

Deneyim (experience): Bu bölümde tüm deneyimlerinizi detayları ile yazmanız önemlidir. Üniversiteden yeni mezun olmuş öğrenciler üniversitelerinde katıldıkları programları, gerçekleştirdikleri projeleri, üniversite dışında katıldıkları kursları, stajlarını ve üyesi oldukları kulüpleri bu bölümde belirtebilirler.

Öneriler (recommendations): Bu bölüm özellikle yurtdışında çok önemlidir. İşverenler tavsiye mektuplarına önem vermektedirler.

Skills & endorsements (özellikleriniz) bölümü Amerika’da yaygın olarak kullanılmaktadır. Çevrenizin sizi doğru başlıklarda işaretlemesi önemlidir. Böylece hangi özelliğinizin öne çıktığı görülmektedir.

Project (Projeler): Bölümünde şirketinizde gerçekleştirdiğiniz projelerden bazı örnekleri verebilirsiniz.

Meryem Adak’ın verdiği bilgiye göre Türk Telekom son 2 senede personel alımının %70’ini Linkedin üzerinden gerçekleştirmiş ve şirketin verdiği bilgiye göre de buradan gelen adaylar hem daha kalifiye çıkmış hem de daha uzun süreli çalışmışlar.

Meryem Adak’ın mesajı: İş aramayan ve işinde mutlu olanlar daha kaliteli adaylar olarak algılanmaktadır. Bu sebeple iş aradığınızı profilinizde çok bağırmayın, her mülakata da “ilişki kurmak” olarak bakınız.

linkedin-terkedin

Bu bilgilere ek olarak son dönemlerde profillerin amaç değiştirdiği ve linkedin’in facebook gibi kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Halbuki Linkedin sadece iş bağlantıları yapmak ve kariyerinizle ilgili duyuruları ve paylaşımları yapabileceğiniz bir platformdur. Bu konuya dikkat etmek gereklidir.

 

 

 

 

Bu yazı İş dünyası- Business world içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.