Hayat amacını bulmak, birçok insanın üzerinde düşündüğü, arayış içinde olduğu, kendini kitaplara vererek, seyahatler yaparak, farklı deneyimler yaşayarak, işini, evini, eşini değiştirerek doğru veya yanlış bir sürü şeyi deneyerek bulmaya çalıştığı önemli konuların başında gelir. Kitapçılar bu konuda yazılmış kitaplarla doludur. Okuruz, içselleştiremeyiz, okuruz uygulayamayız. Nihayetinde yaşayarak ya bulur ya bulamayız.
Bu konu ile ilgili güzel bir TEDX konuşmasına denk gelince Türkçe çevirisini yazıya dökmek istedim.
Adam Leipzig: 25. üniversite toplantısı gecesimiz bir çadırdaydı. Dans, müzik, gürültü dolu çadırdan birbirimizi duymak ve konuşabilmek üzere bir kısmımız dışarı çıktık. Birbirimizi 20 senedir görmüyorduk. Arkadaşlarımla konuşurken şaşırtıcı bir keşif yaptım: %80’i hayatlarından memnun değildi. “Hayatımın yarısını geçtim ve hayatımı ziyan ettiğimi düşünüyorum , hayatımın neden ibaret olduğunu bilmiyorum” dediler. Şimdi, Yale’e gitme ayrıcalığına sahip olmuştum, Yale kampüsünün ortasında toplanmıştık, bu insanlar ayrıcalıklı, yüksek eğitimler görmüş, ekonomik açıdan çok iyi durumda ve güçlü pozisyonlarda idiler. İlk evleri ve ikinci evleri, ilk eşleri ve ikinci eşleri olmuştu ve %80’i hayatlarından memnun değillerdi. Hayatlarından memnun olan %202lik kısım edebiyat okumuş, tiyatro meraklısı, tarih garabetleri idik. Sınıflarımızı öğrenme coşkusu ile okumuştuk, belli bir işe yerleştirilme hedefi ile değil. Bizim de işlerimiz vardı, hayatlarımızı inişleri ve çıkışları ile yaşıyorduk ve hayatımızı ziyan ettiğimize dair bir düşünce ile yaşamıyorduk. Daha mutlu olan 520’lik kesim ile konuştukça gördüm ki hepsi hayat amaçları hakkında birşeyler biliyorlardı, çünkü 5 şeyi biliyorlardı:
- Kim olduklarını
- Ne yaptıklarını
- Kimin için yaptıklarını
- O kişilerin ne istediklerini ve neye ihtiyaçları olduğunu
- Bundan ne kazandıklarını ve nasıl değiştiklerini
Bu kulağa zor geliyor mu? Aslında çok basit, o kadar basit ki siz de kendi hayat amacınızı bulabilirsiniz.
Amazon’da 151.928 adet hayatınızın amacına yönelik bilgiye yönelten kitap bulunmaktadır. Hayatı boyunca hayatının amacını arayan insanlar tanıdım, hepimiz biliyoruz ki analiz edilmemiş bir hayat yaşamaya değer değildir ama analiz ettiğiniz sürece yaşayamazsınız.
Hayatınızın amacını bulmaya başlayalım:
- Kimsiniz? İsminizi söyleyin. Siz busunuz.
- Ne yapmayı seviyorsunuz? Yazmak, yemek pişirmek, tasarım yapmak, aplikasyon yazmak, konuşmak, öğretmek? Ne yapmayı seviyorsunuz?
- Şu anda kendinizi başkalarına ne öğretmek için yeterli ve istekli buluyorsunuz?
- Bu kişiler ne istiyorlar ve neye ihtiyaçları var? kendinize sorun.
- Onlara verdikleriniz sonucunda bu kişiler nasıl değişiyor ve gelişiyorlar?
Bu 5 sorunun sadece 2 tanesi sizinle ilgili. Diğer 3’ü başka insanlarla ilgili. Bu formülasyon sizi dışadönük yapar. Bu %20’lik mutlu olan kesim işte bu 3 sorunun cevabını iyi biliyorlardı.
Herhangi bir alandaki en başarılı insanlar kendilerinden ziyade en çok hizmet ettikleri insanlara dikkat ederler. Mutlu insanlar başka insanları mutlu etmeye, iyi hizmet etmeye ve güvende hissettirmeye yönelen insanlardır. Başkalarını mutlu edersek hayat bize kendimizin de karşılık göreceğini öğretir.
İnsanlarla tanıştığınızda size cevaplaması zor bir soru gelir “ne yapıyorsunuz?” Özellikle hassas bir devredeyseniz, henüz net değilseniz, ya da görünürde yaptığınız şey aslında gerçekten yaptığınız şey değilse, veya para aldığınız işiniz aslında kendinizi tanımladığınız şey değilse. Aklınızdan şu sorular geçiverir: neden bunu soruyor? benimle konuşmaya devam edip etmeyeceğine mi karar verecek? Kendisinin benden daha iyi mi işi var da onu anlatacak?
Bu soru ile karşılaşırsanız cevabınız yaptığınız şeyin başka insanları nasıl değiştirdiği olmalıdır… Eğer hayat amacınız “çocukların gece uykuya dalmaları ve inanılmaz rüyalar görmeleri için kitaplar yazıyorum” ise mesela şöyle diyebilirsiniz: Çocuklara inanılmaz hayaller kurduruyorum.
ya da amacınız “girişimcilere iyi iş çıkarabilmeleri için eğitim vermek” ise insanların çok iyi iş çıkarmalarını sağlıyorum diyebilirsiniz. Bu cümleler konuşmalarınız için bir giriş cümlesi olmaktadır, çünkü insanlar size çocuklara nasıl hayal kurduruyorsun veya insanların iyi iş çıkarmasını nasıl sağlıyorsun gibi soruları gelecektir. Böylece kendinizi ve hayat amacınızı anlatmaya başlarsınız ve karşınızdaki insanın da hayat amacını bulmasında aracılık etmiş olursunuz.