Startup Grind, yeni girişimcileri eğitmek, ilham vermek ve birbirleri ile bağlantıya geçirmek için kurulmuş global bir oluşumdur.
İstanbul ayağı Can Kağıtçıbaşı tarafından yürütülmektedir.
10 Haziran tarihinde Koç üniversitesi Anadolu medeniyetleri araştırma merkezinde 2015-2016 dönemi Tüsiad başkanı Cansen Başaran Symes ile bir etkinlik gerekleştirildi. Bu etkinlikte Sysmes kariyer hayatını ve çeşitli tecrübelerini neşeli ve dinamik üslubu ile dinleyicilerle paylaştı.
Karadeniz’li geniş bir aileden gelen Cansen hanım son derece mutlu ve sevgi dolu bir çocukluk geçirdiğini ve insana verilecek en güzel şeyin öncelikle sevgi olduğunu belirtti.
Genç yaştan itibaren ne istediğimi bilirdim. Herkes hikayemde hırs arar, ancak hırsım yoktur.
İstediklerime ulaşmayı; değer yaratmak, birşeyin peşinden gitmek olarak tanımlarım. Kendimle yarışırım, o zaman eskimezsiniz. Yaptığım işleri severek yaptım.
Çok ve boşa çalışan insanlara patrounluk yaptım, çalışırken kendinizi sorgulayın.
Hayatımda hiç Türk bir patronum olmadı, bu da sıradışı bir tecrübe oldu. Genç yaşta, farklı kültürdeki insanlarla iletişim içinde olmayı severim. Birbirine benzeyen insanlarla proje yapmaktan hoşlanmam. Farklılıkları yönetmek kolay değildir. Türk kültüründe bu pek sevilmez. Ancak o cesarette olmak lazım.
Üniversite hayatımdan beri apolitiğim. Kimlikler üzerinden yargılamam.
Politika hakkında yorum yapmak istemem, tutkulu olduğum bir alan değildir. Seçimler ile birlikte vatandaşın görevi bitmiştir, ancak talep edeceğimiz şey politikacıların çalışmalarını istemektir. İş dünyasının rolü politikacılardan ne beklediklerini söylemektir, içinde olmak değildir.
Vatandaşlık bilgisine çok önem veririm, eğitimde bunun mutlaka verilmesi gereklidir.
Türkiye’de girişimcilik…
2000 senesinde Global Leaders of Tomorrow çalışmasına seçilmiş, burada Linda Rottenberg ile tanışmış ve 1,5 sene boyunca neler yaptıklarını anlamaya çalışmış ve sonunda Endeavor Türkiye‘yi kurucularından birisi olmuş.
Girişimcilik fazlası ile devlet elinde kapalı bir ekonomi idi. Orada kaldı. Türkiye’de girişimcilik kopyalamaktan ibaret idi.
Gelişmekte olan Türkiye’de girişimcilik iyi noktalara geliyor. Krizlerden dolayı girişimciliğin ünü değişti, çok kredibiltesi vardır ve gelişecektir. Amerika’da büyük sermayeler destek için girişimcilerden 1-2 ürün alırlar. Hindistan’da girişimcilikten sorumlu bakan bulunur.
Tüsiad bünyesinde girişimcilik yuvarlak masası kuruldu. Kurumların içindeki girişimciliğin desteklenmesi ekonomiye büyük katkılar sağlar. Her ayağı ile ciddi kalkınma ihtiyacı vardır ve dünya ile rekabet edebilmek adına ciddi iş modellerine ihtiyaç bulunur.
Tüsiad’ın bu gençlikte iş var projesi 5 yıldır sürmektedir. Girişimcilik ekosistemindeki analizlere göre etkisiz yatırımlar bulunmaktadır ve bunları nasıl değer yaratan yatırımlara dönüştürebileceğimze bakmamız gereklidir.
Türkiye’den neden bir marka veya yeni bir global şirket çıkmıyor? Lisan, ana eğitim, sektörlerin birleşmesi gibi faktörlerle açık fikirli, sorgulayan ve şeffaf bir zihinle yetişen gençliğe ihtiyaç vardır…
Yapılan her projede değer yaratmak için iyi iş yapılmalıdır. Türkiye’de bu hemen pimpirikli ve detaycı olarak yorumlanır.
Değişimi sadece karşıdan beklememeliyiz, zorlamalıyız. Aynı sıkıntıları olanlar ile toplanılmalı ve piyasa eğitilmelidir.
Geleneksel şirketlerin korunması konusunda Türkonfed bulunmaktadır. Girişimcilerin bölge bölge konumlandığı bir kuruluş olup Tüsiad tarafından desteklenmektedir.
Girişimciler için patent mülkiyeti 5 senedir mecliste beklemektedir. İlk fikri haklar sözlüğünü Tüsiad çıkartmıştır.
Symes, aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Derneği kurucularından. Melek yatırımcılık sertifikası bulunuyor.