21 Eylül tarihinde İzmir Kültürpark Atlas pavyonunda “the human body” sergisi kapılarını ilgili ziyaretçilerine açtı. Gezici bir sergi olan The Human Body şu anda İzmir ile aynı anda Polonya’da da devam etmektedir.
İnsan anatomisi hakkında bilgi edinmek isteyen herkes için ideal bir platform. İnternetten resim bakmak ve video izlemek ile insan vücudunu yakından inceleyebilmek arasında ciddi farklar görülebilir. Çeşitli hareketler yaptırılmış olan insan örnekleri üzerinde hangi kasların çalıştığını, kemik yapısını görebilirsiniz. Mevcut insan örneklerinin gerçek olduğunu idrak edebilmek oldukça zor, birçok kişinin ben ölü insan göremem ön yargısına karşılık burada bu izlenime kapılmıyor, gerçek olduklarına dahi inanamıyorsunuz.
Küçük çocuklar için ise korkutucu bir durum bulunmuyor. Eğer çocukların filmlerden kalma bilinçaltına işlemiş korkuları yoksa burası insan vücudu ile ilgili yeni şeyler öğrenmeleri, bilmedikleri ilgi alanlarını keşfetmeleri ve geleceğe yatırım yapmaları açısından mutlaka görmeleri gereken bir sergi…
Burada yer alan insan örnekleri doğal nedenler ile ölmüş, kimliği ve yaşı bilinmemekte ve hükümet tarafından yasal olarak araştırma ve eğitim amaçlı bağışlanmışlardır.
Sergiyi gezip insan örneklerini görünce Türkiye’de kadavra bağışı ne durumda diye düşünmeden edemiyoruz.
Türkiye’de kadavra bağışı henüz istenen boyutlara gelmemiş olduğundan üniversiteler eğitimlerde zorluklar çekmektedir. Konu ile ilgili Hekimler Birliği Vakfı web sitesinde durumu özetleyen önemli bir yazı yayınlanmıştır. Bu yazıda kadavrasız eğitim görmek zorunda kalan pratisyen hekimlerde hata yapma oranının ciddi boyutlara ulaşabildiğinden bahsedilmektedir. Dolayısı ile bu konu hepimizi yakından ilgilendirmektedir.
Kadavra konusunda yeterli bilince sahip olunmaması, kendilerini bağışlayan kişilerin ölümlerinden sonra aile bireylerinin isteklerini yerine getirmeyip bağışlanan vücutları gömmeyi tercih etmeleri gibi eğitim eksikliği ve toplumsal görüşe dayalı bir takım sebepler de kadavra sıkıntısı yaşanmasına sebep olmaktadır.
Kadavra bağışının yetersiz olması yüksek rakamlarda kadavra ithalatına sebep olmakta, hatta kadavra görmek için turlar düzenlenmektedir…
Akşam gazetesinin Mayıs ayı haberine göre 85 tıp fakültesinin 44’ünde kadavra bulunmamaktadır. Bu da son derece ürkütücü rakamlardır.
Sergi 9 bölümden oluşuyor: Vücut sistemleri, iskelet sistemi, kas sistemi, sinir sistemi, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, sindirim sistemi, üreme/boşalım sistemi, cenin. Her bölümde Ege Üniversitesi tıp fakültesinde okuyan öğrenciler yer alıyor, öğrenciler sergilenen konular hakkında sorusu olan ziyaretçilere yerinde bilgi veriyor. Bazı alanlarda I-Pad ile bilgi almak ta mümkün.
Bu bölümler içersinde sıgara içenlerin akciğeri, gırtlak kanseri, karaciğer sirozu, damar tıkanmasına maruz kalmış aort, beyin kanaması gibi günlük hayatımızda sıkça ratladığımız konuları gerçek örnekler üzerinde görebilirsiniz.
Cenin bölümü insan oluşumunu 5 haftalıktan 20 haftalığa kadar gösteriyor…O ufacık ceninlerin o kadar sürede ne kadar çabuk geliştiğini görmek, minicik bir örnek üzerinde görülen onca detay…İnanılacak gibi değil. Kürtaj ve ceninin birey sayılması konusunda çok ciddi düşüncelere kapılacaksınız…
Bu bölümün önemi çok büyük. Çocuklara yerinde cinsellik eğitimi vermek adına, bir bebeğin nasıl oluştuğunu anlatmakta zorluk çeken aile bireyleri ve cinsel ilişki ile kürtajı hafife alan gençler için tam bir eğitim alanı.
Sergiyi çevre illerden bireyler, Adana, Bursa, Denizli gibi illerden okullar, üniversite öğrencileri, ilkokullar görmeye geliyor. Sanat okulları, mimarlık meslek fakülteleri, güzel sanatlar fakülteleri sergide specimenleri örnek alıp çizim çalışmaları yapabiliyorlar.
Yakın bir vakitte İzmirli din görevlileri için özel bir sergi turu günü düzenlendi, kendileri de çok etkilendiler. Facebook sayfasından ziyaretçi profillerini görmek ve günlük etkinlikleri takip etmek mümkün.
Sergi çıkışında organ bağışı standı, nefesle hayat standı ve gazi hastanesinin tanıtım standı yer alıyor.
Sergiye okul olarak veya grup olarak gelmeyi düşünüyorsanız birkaç gün önceden randevu almanız daha rahat gezmenize olanak sağlar. Sergiyi 15-20 kişilik gruplar olarak gezebiliyorsunuz, aksi halde hem fazla gürültü hem de sıkışıklık ve istediğini rahat görememe durumları ile karşılaşabilirsiniz. Gelecek olan okullara studybook yani çalışma kitapçığı gönderiliyor. Bu kitapçık ile sergiye ön hazırlık yapma imkanı yakalanıyor. Hem önden bilgi veriliyor hem de çeşitli sorular ile bilgiler pekiştiriliyor. Sonra da öğrenilenleri görmek adına sergiye geliniyor.
Sergi şimdilik 17 Kasım tarihine kadar açık olmakla birlikte ilgiye göre belki daha da uzayabilecek…
Ziyaret etmeniz tavsiyesi ile.
You’ve made some really good points there. I looked on the net for more info about the issue
and found most people will go along with your views on this web
site.
BeğenBeğen