1 haziran tarihinde İstanbul Tophane-i Amire’de “The Great Masters” isimli interaktif sergi kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Sergi 31 Temmuz tarihinde sona erecek.
Leonardo Da Vinci, Michelangelo ve Raphael yani 3 büyük ustanın kendi dönemlerinde bilim ve sanata olan katkıları ve etkileri sergilenmekte…
Leonardo Da Vinci belgeseli (Türkçe)
Michelangelo belgeseli (İngilizce)
Raphael belgeseli (İngilizce)
Haftanın 7 günü 10:00-19:00 arasında açık olan serginin bilet fiyatları 17 TL ve 12TL.
Biletleri sergi girişinden veya biletixten temin etmeniz mümkün.
sergiye ait web sitesi:
http://thegreatmasters-ist.com/Default.aspx
Leonardo di ser Piero da Vinci (15 Nisan 1452 – 2 Mayıs 1519) Rönesans dönemi İtalyan mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı ve ressamıdır.
Michelangelo Buonarroti (6 Mart 1475 – 18 Şubat 1564) Ünlü İtalyan rönesans dönemi ressam, heykeltıraş, mimar ve şairidir. Tam adı Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni.
Raffaello Sanzio da Urbino (d. 6 Nisan 1483 – ö. 6 Nisan 1520) , ünlü İtalyan rönesans dönemi ressam ve mimarıdır.
Sergi girişinden genel görünüm
And there was light…(ve ışık vardı…) Video enstalasyonundan bir görüntü
Video enstalasyonundan bir görüntü
Leonardo da Vinci, 1502′de dünyanın en büyük ve en güzel köprüsünü inşa etmek ister. Sultan 2. Beyazıt’a bir mektup gönderir. Ancak tarihin bu en görkemli iş başvurusuna cevap alamaz.
“O mektup” 1952 yılında fark edilir. Dünya sanat ve bilim çevrelerinde büyük ilgiyle karşılanır.
Leonardo Da Vinci’nin dönemin Sultan’ı II. Beyazıt’a yazdığı mektup:
“ Ben kulunuz değirmen konusunu düşündüm ve Allah’ın inayeti ile suya gerek kalmadan, sadece rüzgârdan güç alan bir değirmen yapmanın yolunu buldum. Şükürler olsun ki, gemilerden ip yada halat kullanmadan, sadece kendi kendine devir yapan bir hidrolik makine kullanarak, su çıkarmanın yolunu bulmayı Allah bana nasip etti.
Ben kulunuz, İstanbul’dan Galata’ ya uzanan bir köprü yapmak isteğinizi, yapabilecek biri bulunamadığı için köprüyü yapamadığınız duydum. Ben kulunuz nasıl yapılacağını biliyorum.Köprüyü bir bina kadar yüksek yapacağım. Çok yüksek olduğu için, üzerinden kimse geçmeye razı olmayacak. Öyle bir köprü yapacağım ki, yelkenleri fora olsa bile, bir gemi altından geçebilecek. İsteyenleri Anadolu kıyısına geçirecek bir asma köprü yapacağım. Allah sizi bu sözlere inandırsın. Bu kulunuzun, her zaman hizmetinizde olduğunu bilin…”
Michelangelo’nun ünlü Davud heykeli.
1501-1504 yılları arasında 3 senede tamamlanan heykel, 5,7 metre boyunda olup şu anda Floransa Accademia di belle arti müzesinde sergilenmektedir.
http://www.accademia.firenze.it/new/
San Pietro bazilikası 1506-1626, Vatikan’da bulunan dünyanın en büyük kilisesidir.
Vatikanın kendi web sitesinden kilisenin içini en ince ayrıntısına kadar görebilirsiniz:
http://www.vatican.va/various/basiliche/san_pietro/vr_tour/index-en.html
Leonardo da Vinci’nin meşhur altın oranı Vitruvius İnsanı
Serginin interaktif bölümlerinden birisi…siz de kendi altın oranınızı burada ölçebilirsiniz…
Leonardo’nun anatomik çizimlerinin bir araya toplandığı bölüme geçiyoruz. Leonardo önce hayvanlar üzerinde anatomik incelemeler yapmış daha sonra da anatomi profesörleri ile birlikte çalışarak insan kadavraları üzerinde incelemeler yapmıştır. Çizimlerinde aldığı notlar görülmektedir. Solak olan Leonardo ayrıca sağdan sola doğru yazardı.
Buradaki eserlerin aslı Londra’da Windsor castle arşivlerinde saklanmaktadır.
Tüm bu çalışmalar ölümünden sonra dahi kendi stüdyosunda kalıyor bu da onu dünyaca ünlü ve döneminin en büyük anatomik buluşlarını yapacak birisi olmaktan alıkoymuş oluyor.
1600 yılında bulunan 600 kadar anatomik çizim tek bir kitap halinde toplanıyor ve 1690 yılında İngiliz kraliyet arşivlerine giriyor, buraya nasıl geldiği hala bir soru işareti.