Hastane Hayatı

Son 2 haftami hastanede gecirince dikkatimi ceken konulari hastane ortamindan yazmadan gecemedim…
Buralari yasamayan bilmez derler, ALlah hastanelere dusurmesin dedim, dustum, herkesin basina gelir elbet.
Bir odanin nasil dosenmesi gerektigine deginmeden gecemeyecegim. MAlum ozel hastaneler cok daha fazla yatirim yapma konforuna sahipler ama devlet hastaneleri de ayni detaylari uygulayabilirler.
Hastane odalarinin baslica mobilyalari:
– 1 adet ful ortopedik ve ayarlanabilen hasta yatagi (siltelerin tas gibi olmasi bir gereklilik mi anlayamadim dogrusu)
– 1 adet refakatci yatagi
– Yatakbasi dolabi
– 1 adet portmanto-dolap
– 1 adet tezgahalti buzdolabi
– Bir tezgah alani veya masa
– Klima unitesi (eger havalandirma sistemi sonradan eklenmisse)
– 1 adet televizyon (bunun yatalak hasta icin onemli oldugu ve bir zahmet iyi goruntu vermesi gerektigi, ayrica da sadece yerli degil ayni zamanda yabanci kanal da gostermesi-yabanci hastalar acisindan-onemli. Bir de televizyonun artik plazma olacagini dusunursek arkadan ayarlanabilen kollu sistem olmasi sart. Hasta uyurken bazen refakatci tv’yi kendine cevirmek isteyebiliyor veya hasta tv isigindan rahatsiz olabiliyor)
– Misafir sandalyesi (kolay temizlenebilen bir malzeme ile kapli olmali, ayrica da bu malzeme siyah ve kahverengi gibi ic karartan renkler yerine daha canli olmali)
– Kanepe (sandalye icin yazdiklarim burada da aynen gecerlidir)
– Perdeler…ahhh o iiiiigrenc renkli perdeler. Sebeb-i intihar. Onlari mutlaka zevkli kisilerin secimine birakiniz lutfen.
– Odanin en onemli unsurlarindan biri ise aydinlatma! O floresan isiklar adeta bir kabus gibi insanin gozune giriyor. Neden hala beyaz isik kullaniliyor merak ediyorum. Yumusak isik insanin psikolojisine de iyi geliyor.

AtlantiCare Regional Medical Center hasta odası

– Odanin icinde duvarlarda, dosemeliklerde veya zeminde renk kullanimi da psikolojiye belki az da olsa yardimci olacaktir.
– Mobilyalarin yuvarlak hatli olmasi hastalarin tokezleyip dusme sirasinda veya tutunma ihtiyaci icin ,yaralanmamalari icin dogru olacaktir. Dik kenarlar yuzunden derimi kaldirdim o anda ne kadar onemli bir konu oldugunu fark ettim.
– Islak hacimler de onemli. Tuvaletin kapaginin duzgun takili olmasi ve kaymamasi ne kadar akla gelmeyen siradan bir ihtiyac degil mi? Halbuki bircogunda bu soruna rastlamak mumkun.
Tuvalet, lavabo yaninda ve dus-kuvet cevresinde yine tutacaklarin olmasi sart.Hastanin hastaligina gore cesitli sebeplerle dengesini kaybetmesi ve bulmasi icin odanin her yaninda tutacak olmasi onemli.
– Zemin kolay temizlenen , bakteri tutmayacak malzemeden secilmeli.
UCuz malzeme kullanimindan kacinilmali.
degerini hak eden malzemeler uzun vadede geri donusu saglarlar.
– Temizligin kolay yapilabilmesi icin zemin-duvar baglantisi dik yerine hafif yuvarlatilmis olursa dogru olur. Dik koseleri temizlemek daha zordur, kir birikintileri olabilir.
– kapilarin iceri giren cikan hastabakicilar tarafindan bazen gayri ihtiyari carpildigini soylesem…dersiniz ki hastane ortaminda dikkat edilir, hayir efendim, edilmez, dolayisi ile kapilarin carpmasini engelleyecek ustten tutucular olmalidir. Benden soylemesi. Akla gelmeyebilir diye soyluyorum, insan dinlenmek isteyip te yataktan sicrayinca hos olmuyor.
– hastanelerin otoyol gibi gurultulu yerlere yakin olmamasi veya yakin olmasi gerekli bir arazide ise otoyola en uzak noktaya insa edilmesi onemli. Neden mi? Gurultuden tabii ki. Hastalar icin sukunet cok onemli oluyor, ozellikle agir bir ameliyat gecirmisseniz kafanizi toparlamak ve dinlenmek istiyorsunuz. Otoyoldan gelecek gurultuler cok rahatsiz edici olabiliyor. Pencerenizi acip ta araba sesleri duyunca moraliniz bozuluyor.

Sheikh Zayed hastanesi, hasta odası

Hastane ortaminda yatan kisi hastaliga veya ameliyatin agirligina gore ziyaretci gormeyi veya aranmayi ister diye dusunuyorum, insan uzun suredir gormedigi kisileri gorebiliyor, hasret gideriyor, surprizlerle karsilasabiliyor. Ziyaret doktora danisilmadan kabul edilmemeli, ziyarete gelen de duruma gore 15 dakika ile 30 dakika arasi kalmali.
Yatan kisiye moral vermek ve guldurmek te bana kalirsa cok iyi gelir. Hele hele 1 haftadan fazla yatiyorsaniz var ya ne moral kaliyor ne birsey, insan eve donmekten baska birsey dusunmez oluyor.

Doktorlarin yalandan bile olsa moral vermesi tedavinin yarisi! Doktorlara mutlaka zorunlu psikoloji dersi de verilmeli, bilmiyorum okutuluyor mu, hoduk suratli doktorlar bence direkt istifa edebilirler. Guleryuzlu bir doktor eve dogan gunes gibidir, demedi denmesin. Ayrica unutulmazlar da 😉

Hastanin kendisini doktora ifade edecek ve sikayetlerini aktaracak kadar vakti olmasi da onemli. Hatta bir psikolog gonderimi ki sahit oldum cok begendim- cok yardimci olacaktir.

Dogal havalandirma yani pencereler de iyi dusunulmelidir. Odanin olabildigince gunesi gormesi, pencerelerin acilip kapanabilmesi muhim. Pencere onunde cocuklara karsi, intihar ihtimali veya kazalara karsi korumalar da olmali. Bizimkini yanlislikla acik biraksan 2 kat asagi duserdin, kimsenin de ruhu duymazdi, akla hic gelmeyebilir degil mi? :)))) mimarin tasarim hatasi iste. Saka gibi.

Aaaaaaaaaaa bir de duvar saati konusu…var ya, ne kadar onemli bir konu, saka degil. O hasta yataginda gozun saatte geciyor cogu gunler. Bu durumda saatin buyuk ve okunabilir olmasi, mumkunse de ses cikarmamasi 3 onemli konu haline geliyor. Bizim saat hastane logosunun coooook fena tasarimi yüzünden okunmadigi icin evden saat getirdik desem….

Hastane yemegi denen bir olay var…bizzat yasadim, anladim 🙂 fecahat. Hele bir de kafasina gore yemek cikaran bir ahci varsa vay halinize…
O konuyu soyle ozetleyeyim, yemekler doktor kontrolunde cimali, haftalik yemekler mutlaka doktorlarin karari ile belirlenmeli ve onaylanmali. Yemekleri doktorlar da yerse hastaya nelerin yedirildigine dair fikirleri olur…bilmem anlatabildim mi? Ameliyattan cikmis hastaya corba harici birsey yedirilemeyecegini doktor olmayan halimle biliyorum. Onume kizartmavari birsey konursa nasil yerim acaba? Hele bir de ameliyatta bogazimdan bilmem ne borusu gecirilmis ve ici tahris olmussa. Dikkat edilmeli.

Dekorasyondan nerelere geldik. Olsun, faydali paylasimlar.

Hastane tasarimi yapilirken hele bir de hasta odasi tasarlanirken mimarlarin en az 1 haftasini denk bir hastanede yatili olarak gecirmelerini siddetle tavsiye ederim.

NXT, Clemson Universitesi ve Birdtree Design tarafından birlikte prototip olarak tasarlanmış olan “PATIENT 2020 hastane odası”

Rus Geometrix Design tarafından tasarlanmış olan lüks hasta odası (http://www.geometrix.ru/?lang=eng)

Bu yazı Sağlık-Health içinde yayınlandı ve , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

1 Response to Hastane Hayatı

  1. Nisa dedi ki:

    Gerçekten çok güzelmiş biz bayıldık

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.