Frida Kahlo-Diego Rivera aşkı

Pera Müzesi’nde 23 Aralık tarihinde müthiş bir sergi açıldı. Dünya sanat dünyasının çok tanınan ve sevilen, genç yaşta hayata veda eden, geçtiğimiz senelerde filmi çevrilen ve oyuncusuna oscar kazandıran “Frida Kahlo” sergisi. Artık İstanbul gelmesi gereken yere geldi dedirten önemli sergilerden birisi. Renk, şehvet, aşk, karmaşık ilişkiler ve kıskançlık dolu kaçırılmaması gereken özel bir sergi…İstanbul’da ilk defa bi sergi girişinde kuyruk gördüm ve kalabalıkta sergi gezdim. Bunu görmek beni çok sevindirdi demeliyim, hem sanata ilginin olduğundan hem de serginin hak ettiği ilgiyi görüyor olmasından dolayı.

Portrait of Diego Rivera 1937

Self Portrait, 1941

Self Portrait with Monkeys, 1943

Frida akademisyenliği ile gurur duymaktadır. Resimde tek bir çiçek resmedilmiştir, kendisi ilginin merkezidir. Maymunlar da ona hayranlık göstermektedir, maymunların öğrencileri olduğu düşünülmektedir.

Self Portrait with necklace, 1933

Bu resimde kendisini br hermofrodit gibi resmetmiştir. Biseksüel doğasından dolayı kaşlarını almamaktadır. Çok hafif tüy gibi bıyıkları görülebilmektedir. Kanatlarını açmış bir kuş gibi birleşen kaşları özgürlüğünü simgelemektedir.

Self Portrait with bed or me and my doll, 1937

Self portrait as Tehuana or Diego in my thoughts, 1943

Üzerindeki kıyafet o dönem kiliselere giyilen dini bir kıyafet. Diego’ya olan aşkının dini bir boyuta ulaştığını simgeliyor, alnındaki Diego resmi ise sürekli onu düşündüğünü ifade ediyor.

Bu resminde kendi cinselliği, aşk ve haz arasındaki ilişkiyi betimler. Yin ve yang burada görülebilir. Yang muzlar, yin ise papaya meyvesidir. Karpuzlar asla bir araya gelemeyecek şekilde kesilmiştir, yani birbirini tamamlar ama birleşemezler.Arkada görülen kadının arkadaşı Jacqueline olduğu düşünülmektedir.

Self Portrait with braid, 1941

The love embrace of the universe,the earth, me,Diego and Segnor Xoloti, 1949

Budiz, Meryem ana ve Hz.İsa’yı kendi hayatına uyumlamıştır.  Göksel aşkı, kendi aşkı ile birleştiriyor, kozmik bir boyut katıyor. Güneş ve ay yapayalnız Frida’yı Yin ve Yang olarak kucaklıyor. Kollarında Diego, Diego’nun elinde Chivan’ın alevi ve yok edici gücünü tuttuğu görülmektedir.

Portrait of Natasha Gelman, 1943

Natasa Gelman,Diego’ya Frida’dan önce modellik yapmış çok güzel bir bayandır daha sonra evlenmiştir. Buna rağmen Frida’nın bu resmi kıskançlıkla resmettiği görülmektedir. Natasha’ya sinsice sosyetik bir hava verir, saçları günlük saç modelinden uzak bukleli modeldir ve buklelerin hafif üste doğru bakması boynuzu çağrıştrmaktadır. Bu resimden sonra ise Frida ile çok iyi dost olmuşlardır.

Portrait of Natasha Gelman, 1943 (Diego Rivera)

Frida’nın resminin tersine Diego, Natasha’yı son derece güzel resmeder.

Calla Lily vendors, 1943 (Diego Rivera)

Modesta, 1937 (Diego Rivera)

O dönemlerde turistler bu tip çocuk resimlerini hatıra olarak satın almayı çok severlermiş. Bu çocuklar kendi evlerinde çalışanların çocukları veya çevre esnafın çocuklarıdır. Hepsi yerel kıyafetler giyerler. Bu resimler aynı zamanda Diego’nun büyük duvar resimleri için birer el alıştırması niteliğinde olmuştur.

The Healer, 1943 (Diego Rivera)

Nude with long hair (Dolores Olmedo), 1930   (Diego Rivera)

Diego ile okul çağlarından beri tnışan Dolores, kendisine modellik yapar. Rahatça kendisini teşhir eder.

A letter Coyoacan, 1943


Sadja, 1946

Sadja, 1946

Bu 2 resimde evlilik dışı ilişkinin gizlenmesi, tekilin bütünün ve bütünün tekilin parçası olduğu teması işlenir. Fanastik çizimler, birleşmeye duyulan özlem ve erotik düşler…

Chromophore, Auxochrome, 1944

Frida aslında tıp eğitimi almak istiyordu, geçirdiği trafik kazasından sonra bunu gerçekleştiremedi. Fakat tıbba ilgisini hiç yitirmedi, anatomi kitapları okudu. Burada ayağı kesik olarak hassas ruhlu kendisini ve yanında o dönem aşk yaşadığı Nicholas Murray’i resmetmiştir. Murray’in kendi resimlerini çekmiş olmasından dolayı auxochrome yani renk veren, kendisine ise chromophore yani renk taşıyıcı larak nitelemiştir.

The Miscarriage, 1932

Nicholas Murray tarafından çekilmiş fotoğrafı

Nicholas Murray fotoğrafı

Nicholas Murray fotoğrafı

Frida with painting, 1949  (Hector Garcia)

Frida’nın yoğun, sorgulayıcı bakışları genellikle fotoğrafı çeken kişiye de şüpheyle yaklaşır. Fotoğraf, Kahlo’nun hayatında ve efsanenin oluşturulmasında önemli yer tutmuş, öte yandan da resminin incelenmesine temel oluşturmuştur.

Daha fazla bilgi için:

http://www.peramuzesi.org.tr/sergiler/detay.aspx?SectionID=dzSg6oYgaecNjl%2bZjYyLpQ%3d%3d&ContentID=T6tDCYQBvxxM5zu20N%2fGAQ%3d%3d

 








 

 

Bu yazı Sanat-Tiyatro / Art-Theatre, Sergi-Exhibitions içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.