Tarlabaşı’nda yer alan Pera müzesi; cafesi, sergileri, sinema günleri ve meşhur “Kaplumbağa Terbiyecisi” eserini ihtiva eden kalıcı eserleri ile İstanbul’un en aktif ve sanatseverlerle bütünleşmeyi başarmış müzelerinden bir tanesidir.
Şu anda “Çarlık Rusyası’ndan Sahneler: Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu’ndan 19. Yüzyıl Rus Klasikleri” sergisine ev sahipliği yapmaktadır. Sergiyi gezmek isteyen veya gezemeyenler için birkaç eseri burada paylaşmak istiyorum. Verilen bilgiler sergide yer alan bilgi panolarından aynen alınmıştır.
Sanatçı: Akim Karneyev – Eşitsiz evlilik 1866
Sanatçı: Firs Zhuravlev – Sunağın önünde 1874
19.yüzyıl Rus edebiyatı ve güzel sanatlarında yaygın bir tema da genç kızların küçük yaşlarda görücü usulü evlendirilmesi, düğün ve genellikle de kocanın erken ölümü idi. Genç kızlar kendilerinden yaşça çok büyük, zengin ve çoğunlukla da soylu zengin bir erkekle evlendirilirdi. Firs Zhuravlev Sunağın önünde eserinde bu geleneği ve toplumun ahlak anlayışını açıkça eleştirir. Resimde müstakbel kocasının yanında duran gözyaşlarına boğulmuş genç bir kadın gösterilmiştir.
Sanatçı: Nikolai Kasatkin – Öksüzler 1891
Sanatçı: Nikolai Bogdanov Belsky – Okulun kapısında 1897
Sanatçı: Carl Lemokh – yaz (tebriklerle) 1890
Sanatçı: Alexei Korzukhin – Ekmek kabuğu 1890
Sanatçı: Carl Lemokh – Yeni arkadaş 1885
Sanatçı: Grigory Sedov – Çar korkunç Ivan , Vasilisa Melentyeva’yı seyrediyor 1875
Sanatçı: Vasily Maximov – Kör usta 1884
Sanatçı: Ivan Shiskin – Huş ağacı ormanında dere 1883
Ivan Shiskin, doğa ile yılmadan uğraşan, sayısız doğa çalışması yapan ilk Rus ressamıdır. Sanatçının yaşamı olumlayan eseri, insanların bolluk içindeki doğayı “mutluluk ve hoşnutluk” kaynağı olarak görme anlayışını yansıtır. Sanatçı, vatanının güzelliğini müjdelediği olağanüstü eseriyle güçlü bir Rus ulusal bilincinin yaratılmasına da katkıda bulunmuştur.
Pera müzesi geliştirdiği “Pera Müzesi dostluk programı” çalışması sayesinde ziyaretçilerine güzel imkanlar , sergilerin ücretsiz gezilebilmesini sağlamaktadır.
Geniş bilgi için: