Body Worlds

 Resim yapan kadavra

Tüm dünyada sergilendiği ülkelerde büyük yankı uyandıran ve etik, ahlak, insan hakları konusunda büyük tartışmalar yaratan "Body Worlds" sergisi seneler sonra İstanbul’a geldi…Yıllar önce ilk duyduğumda ne enteresan bir sergidir, keşke görebilseydim derken serginin buralara gelmesine inanılmaz sevindim.

Sergi Karaköy Antrepo binasında, biletixten bilet alarak ve saatli randevu alarak giriyorsunuz. Saatli randevunun özelliğini anlayamadım, gayet güzel içeri girilebiliyor, gişe orada da mevcut. Fotoğraf çekmek aslında yasak ama tüm uyarılara rağmen böyle hatıra bir daha görülmez diyerek resimlerimi çektim. Dr.Günther von Hagens 1977 senesinde plastinasyon metodunu bularak ve patenini alarak insan anatomisini sadece tıp öğrencilerine değil tüm dünya insanlarına açıyor…İnsan tarafından üretilen yapay modellerin sunamayacağı bir bilgi hazinesi.

Korkulacak birşey yok, iğrenecek hiçbir şey yok. Çok sanatsal ve tıbbi bir çalışma. Çalışmanın detaylarını okuyunca ve mini videosunu izleyince bunu yapmak için ancak deli olmak ve mesleğine yani doktorluğa kafayı üşütmüşçesine bağlı olmak lazım diye düşündüm. Müthiş. Sattlerce kalınıp incelenecek harika kadavralar…En ince ayrıntısına kadar herşeyi görmek mümkün.

Neler yok ki…Olacak şey değil.

Kadavraların yanında kanama geçirmiş beyin örnekleri, Osteoporozlu eklem örnekleri, dil-gırtlak bağlantısı, guatrlı gırtlak örneği, nefes borusu örneği, aort damar kesitleri, metastazla kaplı akciğer parçası, normal akciğerler ile sıgara içenlerin akciğer örnekleri, yapay mitral kapak protezleri, ülserli mide örnekleri, erkek ve kadın üreme organları, normal göğüs ve kanserli göğüs örnekleri, 3 aylık bebeğin yumurta içersindeki hali…hepsini gerçek hali ile görüyorsunuz, çok çok ilginç. Bilmediğim bir sürü şey öğrendim. Şu yaşta nasıl bilmiyormuşum diye utandığım konular oldu ama öğrenmiş oldum. Gerek çocuklar için gerek tıp öğrencileri için inanılmaz eğitici ve öğretici bir sergi. Öğrenecek çok şey var…

Serginin devamı Kanada ve Almanya’da. Yani burada tüm kadavraları görmüyorsunuz. Anladığım kadarı ile yaklaışık 300 tane mevcut. Belki de daha fazla…

 Normal akciğer ve sıgara içmiş kişinin akciğeri

 Çömelmiş kadın vucüdunun arkadan görünümü

  

    Zürafa

Zürafanın bacak boyu yaklaşık 1.90 m idi. İlk defa bir zürafaya bu kadar yakın durdum ve ebatlarından dehşete düştüm. National Geographic’te seyrettiğimizden öte boyutlar 🙂 TV de farklı algılanıyormuş.

Kadavralar 2-3 günlükken laboratuvarda işlem görmeye başlıyor. Bu şekle gelmeleri yani plastinasyon denilen işlemden geçmeleri yaklaşık 1 seneyi buluyor. Kadavralar bağışçılardan temin ediliyor. Bağış yapmak istiyorsanız Dr.Hagens’in web sitesini ziyaret edip online gerçekleştirebiliyorsunuz. Serginin müthişliğini görünce ve insanlara ne gibi hizmette bulunduklarını görünce neden olmasın diye soruyor insan kendine…

Asagidaki linkte 2008 yılında sergi ertesi vucutlarını bağışlamış 115 kişinin Dr.Hagens ile toplu fotoğrafını görmek ve neden bağışladıklarının açıklamasını okumak mümkün 🙂 Oldukça gerçekçi, mantıklı ve insancıl sebepler…Yine aynı linkte yaşayan ve kemik kanseri sebebi ile kesilmesi gereken ayağını bağışlamış ve platinasyonu gerçekleşmiş tek bağışçının hikayesi de okunabilir. Çok ilginç…Neler var bu dünyada dedirtiyor insana…

http://www.koerperspende.de/en/dates_infos/info.html

Sergide insan sağlığına, yaşama sanatına, ölüme ve düzenli beslenmeye güzel göndermeler yapılıyor.

1.Eat a rainbow  2.Mean something o someone 3.Life long learning and engaging with the world 4.Optimism, a mantra of longevity 5.Less is more 6.Exercise and motion as a way of life 7.The curative power of nature

 To know how to grow old is the master work of wisdom, and one of the most difficult chapters in the great art of living. (Henri Frederic Amiel 1821-1881, filozof, şair ve eleştirmen)

We do not see things as tey are, we see things as we are. (The Thaimud)

 

İstanbul sergisi hkk. link:

www.bodyworlds-istanbul.com

Genel link:

www.bodyworlds.com

Bu muhteşem sergiden haberdar olup ta gitmemek tek kelime ile büyük kayıptır.

 

Bu yazı Sergi-Exhibitions içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.