Beyoğlu tek başıma gezmeyi çok sevdiğim İstanbul’un en hareketli, en renkli, en rahat, en doğal ortamıdır benim için.
Bugün de görülecekler listesine aldığım Borusan Müzikevi’ni öğleden sonra görmek üzere İstiklal’e attım kendimi. Radarlarımı açmış, her yeri inceleyip Borusan’a doğru yürürken Odakule Sanat Galerisi’nde Mask’ara isimli bir seramik maske sergisinin afişini gördüm. Maske fikri hoşuma gitti, attım kendimi galeriye. 1981 Bursa doğumlu seramik sanatçısı Orçun İlter’in oldukça başarılı bulduğum güzel sergisi ile karşılaştım. Sanatçının 2010 senesinde Las Vegas, Floransa, Venedik ve Paris’te karma sergileri olacak.
Sergiyi keyifle gezdikten sonra hedefime devam ederek İstiklal üzerinde 8 Ocak günü açılan Borusan Müzikevi’ne ulaştım.
Hakikaten çok çok beğendim, zaten beğenmeyeceğime dair bir şüphem yoktu çünkü Borusan grubunun sanata ve sanatçıya ne derece önem verdiğini gayet iyi biliyor ve takip ediyorum. Dolayısı ile ortaya çıkacak proje yine başarılı birşey olmalıydı elbette.

Öncelikle son derece güleryüzlü ve ilgili bir personel ile karşılaştım. Güleryüz bir yerin başarısındaki en önemli faktörlerden birisidir.
1.-2.-5. ve 6. katlar sergi katları idi. Çok düzgün ve ilgili bir rehber eşliğinde katlardaki sergileri başka ziyaretçiler ile birlikte gezdik ve enstalasyonlar hakkında bilgi aldık. Sergilenen çalışmaların hepsi de güzel ve enteresan mesajlar içeriyorlardı ama bana göre en farklı çalışma Burak Bedenliler’e ait "Uzanmak" isimli enstalasyon idi. Sanatçının sergilediği başsız askerlere resimde görülen koşullara uyduğunuz taktirde sahip olabiliyorsunuz. Sanatçı "sanatta paylaşımı" savunuyor.
Burak Bedenliler-Uzanmak Burak Bedenliler-Uzanmak
Binanın iç mimarisi GAD Architecture’a ait. http://gadarchitecture.com/
Çıplak beton ve eski tuğla duvarlar, transparan cam bölücü ara duvarlar, zeminlerde yer yer meşe lamine parke ve çakıltaşı, çelik iç taşıyıcı konstrüksiyon, hidrolik cam asansör, eski ile yeninin modern malzemeler ile harmanlanması. Son derece yalın ama güzel bir iç mekan.
İstiklal’e bir bakış
Bu mekan sadece sergi gezerek algılanmaz diyerek akşamki Aydın Teker-Hars isimli çağdaş dans gösterisini seyretmeye kaldım, böylelikle gösterilerin yapıldığı 2. ve 3. katı da görebildim. Sahne ile seyircinin içiçe olduğu bir alan yaratılmış, çok samimi bir ortam, gittiğim birçok tiyatro-gösteri merkezi alanlarından çok daha farklı bir alan. Çok beğendim. Oturarak 200, ayakta 500 kişinin gösterileri izleyebileceği bir alan.
Sahne alanı Sahne-izleyiciler-asma kat-izleyiciler
Hem çok güzel ve başarılı bir mekan yaratılmış, hem de herkesin kolaylıkla ziyaret edebileceği merkezi bir noktada, uygun fiyatlara güzel gösteriler gerçekleşmekte.
Gösteri günlerinde Biletix’ten bir görevli saat 17:00-19:00 arasında mekan girişinde bilet satışı yapıyor. Dolayısı ile biletinizi alıp hemen etkinliğe girebiliyorsunuz. Web sitelerinden de gördüğüm üzere gösterilerin tümü genelde 19:30 gibi başlıyor. Yani çok makul saatlerde gidip makul saatlerde yorulmadan evlere dönmek mümkün.
Borusan Grubunu hakikaten tebrik ediyorum. Beyoğlu çok güzel bir mekan kazandı.